Blanchflower le-a spus membrilor Parlamentului sa se astepte la "o crestere majora a somajului", si a avertizat ca oricand poate aparea o "surpriza oribila". Previziunile sumbre au determinat o scadere a actiunilor pe bursa din Londra, si au dus la deprecierea lirei sterline in fata dolarului.

Oficialul, care a incercat in repetate randuri dar fara succes sa ii determine pe membrii consiliului de politica monetara sa coboare dobanda de referinta, a estimat ca numarul somerilor va creste cu 60.000 in fiecare luna, timp de mai multe luni consecutiv, incepand probabil din octombrie 2008.

"Cred ca vom inregistra un declin economic mai mare decat estimeaza altii", a declarat Blanchflower in fata comitetul trezoreriei, excluzand posibilitatea ca produsul intern brut al Marii Britanii sa nu se micsoreze.

Acesta a adaugat ca piata locurilor de munca va fi supusa presiunilor in aceasta toamna, cand noii absolventi vor cauta sa se angajeze.

Rata somajului a crescut deja in ultimele sase luni. In iulie, numarul somerilor a urcat cu 20.100, cea mai mare crestere de la inceputul anilor 1990.