Zeci de mii de oameni vor intra in somaj in fiecare saptamana in lunile dinaintea Craciunului, in contextul in care economia Marii Britanii intra in recesiune, a declarat unul dintre membrii consiliului de politica monetara al bancii centrale din Marea Britanie, David Blanchflower, relateaza The Guardian, potrivit NewsIn

Blanchflower le-a spus membrilor Parlamentului sa se astepte la "o crestere majora a somajului", si a avertizat ca oricand poate aparea o "surpriza oribila". Previziunile sumbre au determinat o scadere a actiunilor pe bursa din Londra, si au dus la deprecierea lirei sterline in fata dolarului.

Oficialul, care a incercat in repetate randuri dar fara succes sa ii determine pe membrii consiliului de politica monetara sa coboare dobanda de referinta, a estimat ca numarul somerilor va creste cu 60.000 in fiecare luna, timp de mai multe luni consecutiv, incepand probabil din octombrie 2008.

"Cred ca vom inregistra un declin economic mai mare decat estimeaza altii", a declarat Blanchflower in fata comitetul trezoreriei, excluzand posibilitatea ca produsul intern brut al Marii Britanii sa nu se micsoreze.

Acesta a adaugat ca piata locurilor de munca va fi supusa presiunilor in aceasta toamna, cand noii absolventi vor cauta sa se angajeze.

Rata somajului a crescut deja in ultimele sase luni. In iulie, numarul somerilor a urcat cu 20.100, cea mai mare crestere de la inceputul anilor 1990.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.