Ciocnirile violente intre sustinatorii guvernului presedintelui Evo Morales si militanti ai opozitiei s-au soldat cu cel putin opt morti si cu un numar neprecizat de raniti in departamentul Pando, din nordul tarii, a anuntat Guvernul bolivian, transmite AFP, potrivit NewsIn.
"Potrivit informatiilor de care dispunem, s-au inregistrat pana in prezent opt morti, care se afla la morga din Cobija (capitala departamentului Pando). Informatii inca neconfirmate vorbesc insa si de alte decese", a anuntat intr-o conferinta de presa viceministrul pentru miscari sociale, Sacha Llorenti.

Evo Morales, primul presedinte indigen din istoria Boliviei, care se inscrie intr-un curent antiliberal, se confrunta de luni de zile cu o fronda din partea a cinci dintre cei noua guvernatori de provincii, care refuza un proiect de constitutie calificat de opozantii de dreapta drept "centralist si indigenizat". Opozitia cere recunoasterea autonomiilor regionale.

Acest proiect urmeaza sa fie supus unui referendum la 7 decembrie.

Incepand de marti, manifestatii sporadice, dar violente, implicand in special grupuri de studenti, au izbucnit in provinciile Santa Cruz, din estul tarii, si Tarija (sud), in semn de sustinere acordata guvernatorilor acestor regiuni, care sustin autonomia.

De asemenea, Statele Unite au decis joi sa-l expulzeze pe ambasadorul Boliviei la Washington raspunzand astfel cu aceeasi moneda expulzarii ambasadorului american din La Paz, a anuntat purtatorul de cuvant al Departamentului de Statz, Sean McCormack.

"Ca raspuns la o decizie gratuita si conform Conventiei de la Viena, am informat oficial Guvernul bolivian despre decizia noastra de a-l declara pe ambasadorul Gustavo Guzman persona non grata", a spus McCormack.

El nu a precizat cand trebuie sa paraseasca tara diplomatul bolivian.

Anuntul intervine dupa ce miercuri presedintele Boliviei, Evo Morales, l-a declarat persona non grata pe ambasadorul SUA, Philip Goldberg, pe care l-a acuzat ca alimenteaza separatismul din Bolivia si divizarea tarii.

Pe de alta parte, si Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a anuntat joi ca a ordonat expulzarea, in 72 de ore, a ambasadorului american la Caracas, in semn de solidaritate cu Bolivia, care l-a expulzat miercuri pe reprezentantul SUA.

"Incepand din acest moment, ambasadorul american la Caracas are 72 de ore pentru a parasi Venezuela, aceasta decizie fiind un semn de solidaritate cu Bolivia", a spus el, la Puerto Cabello. "Du-te la dracu, yankeu de rahat!", a exclamat Chavez.

Presedintele si-a exprimat solidaritatea cu omologul sau bolivian, Evo Morales, care miercuri l-a expulzat pe ambasadorul american din La Paz, acuzindu-l ca alimenteaza separatismul in Bolivia. In replica, SUA au decis joi expulzarea ambasadorului bolivian.

Morales se confrunta cu o fronda a prefectilor din cinci provoncii, conduse de opozitie, care au lansat o campanie de blocare a drumurilor, pentru a protesta fata de puterea centrala. Ciocniri violente au izbucnit la 9 septembrie in regiunile conduse de opozitie, iar confruntarile dintre militantii pro-Morales si partizanii opozitiei au facut opt morti joi, in nord.

"Poporul de aici este demn, yankeu de rahat. Du-te la naiba de 100 de ori!", a repetat Chavez.

Statele Unite nu au facut niciun comentariu.

Expulzarea ambasadorului american la Caracas a intervenit la cateva ore dupa ce Chavez a denuntat o presupusa tentativa de lovitura de strat impotriva sa, precizand ca tara esre victima "unui nou asalt imperialist", referire la SUA. Chavez a amenintat cu suspendarea furnizarii de titei Statelor Unite, principalul client al Venezuelei. In cazul unei agresiuni americane, "nu va mai fi petrol pentru poporul american", a avertizat el.

Presedintele i-a cerut public consilierului sau Nicolas Maduro sa ordone rechemarea imediata a ambasadorului venezuelan la Washington. "Domnule consilier, retrageti ambasadorul inainte sa ne fie adus la usa. Sa vina in tara", a ordonat Chavez.

Venezuela va retrimite un ambasador in SUA "cand in Statele Unite va exista alt guvern", a precizat Chavez.

"Din acest moment, Bolivia nu mai este singura", a mai spus el, subliniind ca Statele Unite sunt "in spatele tuturor manevrelor de destabilizare" din America Latina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.