In China poti calatori de la Aeroportul Shanghai spre centrul orasului cu un tren futurist cu levitatie magnetica (maglev) in doar 8 minute. In Anglia, serviciile Eurostar asigura pe ruta Bruxelles – Londra un timp redus, de o ora si 43 de minute, in timp ce de la Londra la Paris poti ajunge in doar doua ore.

In Japonia, primul tren de mare viteza a fost lansat in anul 1964. Initial, trenul-sageata Shinkansen transporta pasagerii intre Tokyo si Osaka. Daca inainte calatoria dura patru ore, ultima generatie de trenuri N700 Shinkansen scoate un timp record de doua ore si 25 de minute.

Conform unor studii, in ultimii 40 de ani 6 miliarde de oameni au beneficiat de experienta mersului cu trenul in Japonia. Japonia a inregistrat recordul mondial in 2003 cu trenurile de mare viteza odata cu experimentul MLX01 maglev care a atins viteza de 577 km/ora.

Si Franta se mandreste cu TGV-ul sau. Train à Grande Vitesse a fost declarat cel mai rapid tren din lume pe roti odata cu recordul de viteza pe care l-a inregistrat - 571 km/ora, in aprilie 2007. Altfel, TGV isi plimba pasagerii in imprejurimile Frantei cu viteza constanta de 320 km/ora.

In anii '60 si '70, Franta a experimentat un tren-sageata pe perne de aer care a atins impresionanta viteza de 427 km/ora, numit si Aerotrain.

Trenurile de mare viteza leaga cele mai mari orase ale Spaniei si ating viteza de 347 km/ora. In prezent Spania are una dintre cele mai dezvoltate retele de cale ferata din Europa si lucreaza in acest moment la un tunel feroviar pentru trenurile-sageata care traverseaza 8 kilometri din Pirinei pentru ruta Barcelona – granita franceza.