Formatiunea terorista Al-Qaida este prea slaba pentru a lansa un atentat de amploarea celui din 11 septembrie, a dat asigurari seful serviciilor de informatii germane (BND), Ernst Uhrlau, potrivit NewsIn.

"Trebuie sa ne asteptam la atentate cu explozibil, care vor avea consecinte enorme", comise de islamisti radicali "locali", instalati in tari europene, a afirmat Uhrlau pentru cotidianul berlinez Der Tagesspiegel.

"Al-Qaida nu mai este in pozitia de a pregati si executa linistita atentate de o amploare asemanatoare celor din 11 septembrie" 2001 de la New York si Washington, a adaugat Uhrlau.

"Succesul numeroaselor operatiuni ale fortelor de securitate internationale exercita o presiune constanta asupra structurii Al-Qaida", a mai spus el. "Planificarea unui atentat ar fi greu de realizat, in special in Europa", a subliniat seful serviciilor de informatii.

Liderul Al-Qaida, Osama ben Laden, si adjunctul sau Ayman al-Zawahiri reprezinta "sursa de inspiratie ideologica pentru sustinatorii jihadului din intreaga lume", dar "pe plan operational, ei nu pot trece la atac", a dat asigurari Uhrlau, subliniind ca celulele Al-Qaida din Irak si nordul Africii sunt independente. Cei doi lideri "compenseaza slabiciunile lor prin mesaje video si audio care sunt difuzate pe internet", a adaugat oficialul.

Uhrlau a atras totusi atentia asupra riscului reprezentat de "terorismul intern" din tarile europene, inspirate de gruparea algeriana Al-Qaida din Magrebul Islamic (AQMI).

El a facut referire la islamisti europeni care sunt antrenati in zona frontaliera pakistanezo-afgana si a avertizat ca "pericolul creste odata cu recrutarea de teroristi din tarile europene cu minoritati nord-africane, cum sunt Spania, Belgia sau Franta, de catre Al-Qaida din Magrebul Islamic".

Uhrlau se indoieste ca schimbarea presedintelui din Afganistan va creste sansele de a-l aresta pe ben Laden sau al-Zawahiri si a amintit ca traditia "pastunilor interzice tradarea unui oaspete aflat sub protectia lor". "Mai ales in beneficiul americanilor necredinciosi, chiar daca ei ofera 50 de milioane de dolari" recompensa, a adaugat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.