Trupele combatante americane ar putea fi retrase din Bagdad in urmatoarele 10 luni, pe fondul unei scaderi a nivelului violentelor din capitala irakiana, a declarat comandantul fortelor Statelor Unite in Irak, generalul David Petraeus, intr-un interviu pentru Financial Times, informeaza NewsIn.
Afirmatiile lui Petraeus intervin in conditiile in care Statele Unite si Irakul incearca sa finalizeze un pact de securitate care sa reglementeze prezenta fortelor americane in aceasta tara, dupa expirarea mandatului ONU, la sfarsitul anului.

In prezent, in Irak sunt desfasurati aproximativ 145.000 de soldati americani, dar Petraeus s-a referit numai la cei aproximativ 16.000 din Bagdad.

Intrebat daca, din punctul sau de vedere, este posibil ca trupele combatante americane sa fie retrase din Bagdad pana in luna iulie, generalul a declarat: "Daca vor permite conditiile, da". "Cred ca numarul atacurilor din Bagdad, oras cu sapte milioane de locuitori, (...) este in prezent de mai putin de cinci pe zi, in medie", a afirmat el.

Armata americana a predat controlul securitatii in provincia Al-Anbar fortelor irakiene luni, la mai putin de doi ani dupa ce aproape a pierdut regiunea de vest a tarii in fata insurgentei sunnite. Al-Anbar a fost a 11-a din totalul de 18 provincii al caror control a fost predat irakienilor dupa invazia americana din 2003.

Liderii de la Bagdad au declarat ca Statele Unite si Irakul au ajuns la un acord pentru ca trupele americane sa paraseasca tara pana in 2011, dar oficialii americani sustin ca negocierile continua. Washingtonul a evitat pana in prezent sa stabileasca un program fix de retragere.

Termenii prezentei americane viitoare in Irak sunt urmariti atent, in conditiile in care Statele Unite se pregatesc pentru alegeri prezidentiale in luna noiembrie. Candidatul democrat Barack Obama propune retragerea trupelor in urmatoarele 16 luni, in timp ce republicanul John McCain se opune fixarii unui program.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.