Uraganul Gustav, care a maturat luni statul Lousiana fara a provoca victime si pagube majore, a slabit in intensitate si este clasificat in prezent drept furtuna tropicala, a anuntat Centrul american pentru uragane (NHC), cu sediul la Miami, Florida, transmite AFP.
La ora 3.00 GMT (6.00, ora Romaniei), centrul furtunii se afla la circa 30 de kilometri sud-vest de Alexandria, in nord-estul statului Louisiana.

Insotit de un vant cu intensificari de pana la 95 de kilometri pe ora, Gustav este in prezent furtuna tropicala si ar deveni marti chiar depresiune tropicala, potrivit ultimului buletin informativ al NHC. Furtuna se indrepta spre nord-est cu viteza de 20 de kilometri pe ora si este asteptata marti in nord-estul Texasului si miercuri seara in Oklahoma.

Statele Unite s-ar putea confrunta insa cu un al doilea uragan saptamana aceasta, Hanna, care va ajunge pe teritoriul american vineri, insa de data aceasta pe Coasta de Est (Carolina de Sud si Georgia), potrivit NHC. Pe de alta parte, cea de a noua furtuna tropicala a sezonului, botezata Ike, s-a format luni in Oceanul Atlantic si s-ar putea transforma in uragan "intr-o zi sau doua", a mai anuntat NHC.

Gustav s-a abatut luni asupra Louisianei traumatizate de Katrina, cu vant violent si ploi diluviene, dar nu pare sa fi provocat victime, a afirmat luni seara o purtatoare de cuvant a operatiunilor de interventie, Heather Hilliard.

"Este o zi mai buna" decat in urma cu trei ani, a declarat pentru CNN secretarul american pentru securitate interna, Michael Chertoff, subliniind importanta ordinului de evacuare obligatorie dat inainte de sosirea uraganului care facuse 96 de victime in Caraibe. "Cred ca punerea la adapost a unui numar mare de persoane a fost un prim pas decisiv", a adaugat el, apreciind insa ca este prea devreme pentru a afirma ca nu exista victime.

Operatiunea de evacuare, descrisa de presa drept cea mai ampla din istoria americana, a transformat New Orleans intr-un oras-fantoma. Nivelul valurilor provocate de uragan a depasit doua diguri din suburbiile orasului, dar nu s-au constatat fisuri ale acestora, potrivit primariei.

Primarul orasului, Ray Nagin, s-a declarat luni seara optimist cu privire la evolutia situatiei. "Nu suntem cu totul in afara pericolului, dar as spune ca suntem pe punctul de a iesi", a declarat el, adaugand ca este inca posibila o crestere a nivelului apelor.

Ruperea digurilor, la cateva ore dupa trecerea uraganului Katrina, a provocat inundarea in proportie de 80% a orasului in 2005. Circa 1.800 de persoane au murit in Louisiana si statele vecine la sfarsitul lunii august 2005.

David Paulison, directorul Agentiei federale pentru gestionarea situatiilor de urgenta (FEMA) a dat asigurari ca "digurile sunt mult mai solide (...) si mult mai inalte" decat la trecerea uraganului Katrina. "Totusi, raman puncte slabe la sistemul de diguri", a recunoscut el.

Presedintele George W. Bush a mers in Texas pentru a superviza coordonarea operatiunilor. "Coordonarea pentru aceasta furtuna este mult mai buna decat la Katrina", a declarat el luni.

Un numar total de 750 de membri ai Garzii Nationale fusesera mobilizati la New Orleans pentru eventuale operatiuni de salvare. Primarul a decretat restrictii de circulatie si a avertizat ca cei care ar incerca sa jefuiasca locuintele parasite vor merge la inchisoare. Patrule de politie au fost desfasurate in acest scop.

Trecerea uraganului a antrenat si incetarea totala a productiei de petrol la instalatiile de petrol din Golful Mexic, unde se concentreaza un sfert din productia Statelor Unite.

Gustav a bulversat si programul Conventiei republicane, care a inceput luni la St Paul. (Minnesota, nord) pentru a-l investi oficial pe John McCain drept candidat la Casa Alba. Acesta din urma a pregatit pachete in Ohio pentru posibile victime ale uraganului.

Rivalul sau democrat Barack Obama si-a inlocuit luni un discurs prevazut la Detroit, Michigan, printr-un apel la donatii in favoarea eventualelor victime ale uraganului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.