Candidatul democrat la presedintia Statelor Unite, Barack Obama, se afla cu opt puncte procentuale inaintea adversarului sau republican John McCain (48% fata de 40%), dupa Conventia democrata, conform unui sondaj difuzat luni de canalul de televiziune CBS, relateaza presa internationala.

Acesta este primul sondaj realizat dupa ce ambii candidati au anuntat numele candidatilor la postul de vicepresedinte. Inaintea Conventiei democrate, acelasi institut care a realizat sondajul ii dadea un avantaj de numai trei puncte procentuale lui Obama.

Un alt studiu Gallup, publicat marti in cotidianul USA Today, il crediteaza cu un avans de 7% pe Obama (50% fata de 43%). Centrul ii acorda un avantaj de 4 procente candidatului democrat inaintea Conventiei de la Denver. Sondajul USA Today/Gallup a fost realizat intre 30 si 31 august pe un esantion de 2.035 de persoane, cu o marja de eroare de 2%.

Potrivit studiului CBS, 71% dintre persoanele chestionate au urmarit la televizor Conventia democrata, care s-a reunit saptamana trecuta la Denver, in Colorado.

Conventia republicana a inceput luni la St Paul, in Minnesota, insa programul sau este incurcat de trecerea uraganului Gustav prin statul Louisiana. Majoritatea televiziunilor americane au consacrat jurnalele de stiri de luni evolutiei uraganului, neglijand mediatizarea Conventiei republicane.

Sondajul CBS arata ca Obama beneficiaza de mai multa sustinere din partea alegatorilor neafiliati niciunui partid. Inainte de Conventia democrata, McCain se afla la 12 puncte procentuale inaintea candidatului sau in preferintele acestui electorat. In prezent, Obama are un avans de 6% in randul alegatorilor independenti (43% fata de 37%). Candidatul democrat are un avantaj si in randul electoratului feminin (50% fata de 36%).

Aproape trei sferturi dintre persoanele care au afirmat ca il vor vota pe Obama (67%) s-au declarat entuziaste in privinta candidatului democrat. De cealalta parte, numai un sfert dintre alegatorii lui McCain au declarat ca sunt entuziasti cu privire la candidatul republican.

Sondajul a fost realizat intre 29 si 31 august pe un esantion de 875 de persoane, marja de eroare fiind de trei puncte procentuale.

Un alt studiu difuzat duminica seara de CNN ii acorda lui Obama doar un procent in plus (49% fata de 48%). Acest sondaj, ale carui rezultate sunt foarte diferite de ale celorlalte, a fost realizat intre 29 si 31 august pe un esantion de 927 de persoane. Marja de eroare este de plus minus 3%.

Ultimul sondaj CNN, publicat saptamana trecuta, ii plasa pe cei doi candidati la egalitate (47%), in timp ce toate celelalte studii date publicitatii in aceeasi perioada ii dadeau un avans de trei pana la sase puncte procentuale lui Barack Obama.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.