Germania ia in considerare crearea unei rezerve nationale de gaze naturale pentru a-si reduce dependenta de importurile din Rusia, a declarat, astazi, un purtator de cuvant al Ministerului Economiei, citat de Reuters

Importurile de gaz din Rusia reprezinta aproximativ 44% din necesarul de gaz al Germaniei, conform informatiilor guvernamentale, iar in ultimii ani Kremlinul a intrerupt in anumite situatii furnizarea de gaze pentru statele din zona.

Conflictul armat dintre Rusia si Georgia a alarmat autoritatile germane asupra dependentei crescute de gazul rusesc.

Exista riscul de a deveni dependenti de sursele de gaz dintr-o singura regiune, a declarat in cadrul unei conferinte de presa purtatorul de cuvant al Ministerului Economiei.

"De aceea, Ministerul Economiei poarta discutii cu unele companii, pe plan european si international, pentru a stabili daca este necesar sa infiintam un sistem de stocare, precum cel pentru titei, utilizabil in timpul crizelor", a spus acesta.

Reprezentantii diviziei Ruhrgas a companiei germane E.ON au criticat ideea ministerului, argumentand ca structura pietei gazului difera de cea a petrolului.

Germania are incheiate contracte pe termen lung pentru furnizarea de gaze naturale - cu Rusia pana in 2036 si cu Norvegia pana in 2009, dar pretul petrolului se formeaza pe piata la vedere.

Crearea unei rezerve de gaze naturale ar putea fi privita cu neincredere de producatori, "ceea ce ar putea atrage o scumpire suplimentara a gazelor din import", a mai spus purtatorul de cuvant al Ruhrgas.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.