Georgia va intrerupe relatiile diplomatice cu Rusia, dupa ce Kremlinul a recunoscut independenta a doua regiuni georgiene rebele, Osetia de Sud si Abhazia, a declarat viceministrul de externe Grigol Vasadze, citat de Reuters, potrivit NewsIn.
"Am primit instructiuni de la Ministerul de Externe si vom suspenda relatiile diplomatice cu Federatia Rusa", a explicat Vasadze. "Decizia finala a fost luata", a adaugat el.

Parlamentarii georgieni au aprobat joi in unanimitate o rezolutie fara caracter constrangator, care prevede ca Parlamentul "cere puterii executive sa intrerupa legaturile diplomatice cu Rusia" si sa declare fortele ruse din Georgia drept "ilegale" si "de ocupatie".

Miercuri, Georgia si-a rechemat toti diplomatii de la ambasada din Moscova, cu exceptia a doi. Ambasadorul fusese rechemat inca din iulie, cand Rusia a recunoscut ca a trimis avioane de lupta in spatiul aerian georgian.

Intr-un interviu acordat Reuters miercuri, Saakasvili paruse sa respinga ideea intreruperii relatiilor diplomatice cu Rusia. "Cred ca acestea sunt detalii. Nu mai este vorba despre relatii bilaterale acum... Nu m-as concentra prea mult pe aspectele procedurale ale relatiilor noastre bilaterale in acest moment", a spus el. Practic, intreruperea legaturilor ar fi un gest simbolic, pentru ca dialogul dintre cele doua tari este oricum aproape inexistent. "Nu ne-au luat niciodata in serios", a spus Saakasvili.

In replica, Rusia isi va inchide ambasada din Tbilisi, a declarat o sursa din Ministerul rus de Externe, citata de agentia de presa rus RIA-Novosti.

"Cand sunt intrerupte relatiile diplomatice, ambasadele se inchid", a explicat oficialul. "Ce sa facem? Da, vom inchide (ambasada - n.red.), doar consulatul va ramane", a adaugat el.

Interesele Georgiei in Rusia vor fi reprezentate de ambasada unei tari terte, a adaugat Vasadze, adaugand ca Georgia poarta consultari in acest sens cu mai multe tari. El a precizat ca un consul, un viceconsul si personal tehnic vor ramane la Moscova.

Ministrul rus de Externe si-a exprimat regretul fata de decizia Guvernului de la Tbilisi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.