Ucraina va reintroduce vizele pentru anumite tari din Uniunea Europeana, daca acestea nu simplifica regimul de vize pentru ucraineni, relateaza NewsIn

"Teoretic, ca ultima masura, nu exclud reintroducerea vizelor pentru unele tari" din UE, a declarat un inalt oficial din administratia prezidentiala ucraineana, Andri Goncearuk, citat de Interfax.

Presedintele Viktor Iuscenko a semnat joi un decret prin care ii acorda Guvernului "o luna pentru a studia" problema acordarii de vize cetatenilor ucraineni de catre tarile UE.

Apoi, Guvernul va prezenta o serie de propuneri pentru a "asigura respectarea principiului reciprocitatii" in acest sector, potrivit decretului publicat pe site-ul presedintiei.

Ucraina a eliminat in anul 2005 vizele pentru cetatenii europeni si din alte tari occidentale.
La randul sau, Kievul a semnat un acord cu UE care vizeaza sa faciliteze acordarea de vize cetatenilor ucraineni si care a intrat in vigoare in luna ianuarie. Textul nu este, insa, respectat "in totalitate", a subliniat Goncearuk.

Unele consulate europene au recurs la serviciile unor intermediari, care le cer ucrainenilor si alte documente decat cele prevazute prin acord, ceea ce creste pretul vizelor, a explicat oficialul, fara a preciza despre reprezentantele caror tari este vorba.

In plus, cazurile refuzarii vizelor sunt frecvente, iar cele ale acordarii de vize pentru doi sau cinci ani sunt foarte rare, a adaugat responsabilul, in conditiile in care multi ucraineni se plang ca sunt victime ale unei birocratii umilitoare in consulatele europene.

Problema vizelor va fi abordata la urmatorul summit Ucraina-UE, care va avea loc in Franta, in 9 septembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.