China si alte tari din Asia Centrala si-au exprimat cu jumatate de gura sprijinul pentru Rusia, aprobandu-i "rolul activ" in Georgia, dar abtinandu-se sa recunoasca, dupa modelul Moscovei, Abhazia si Osetia de Sud, transmite AFP, potrivit NewsIn.
Membrele Organizatiei de Cooperare de la Shanghai (OCS - Rusia, China, Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan si Kirgizstan) "sustin rolul activ al Rusiei in operatiunile de pace si cooperarea din regiune", se arata intr-o declaratie comuna difuzata de Kremlin dupa summitul de Dusanbe.

Declaratia nu mentioneaza insa specific recunoasterea Abhaziei si Osetia de Sud, anuntata de Moscova marti. In plus, niciunul dintre sefii de stat prezenti, incepand cu presedintele chinez Hu Jintao, nu si-au exprimat intentia de a recunoaste cele doua regiuni separatiste.

Tarile din OCS "isi exprima temerile profunde, dupa recentele tensiuni din jurul Osetiei de Sud si cer partilor sa rezolve pasnic problemele existente, prin dialog, sa faca un efort pentru pace si sa sustina negocierile", se arata in declaratie. Ele sustin de asemenea "respectarea principiilor de respectare a traditiilor istorice si culturale ale fiecarei tari si eforturile vizand pastrarea unitatii statelor si integritatii lor teritoriale".

In paralel, China repeta, la Beijing, ca este ingrijorata de "ultimele evolutii ale situatiei din Osetia de Sud si Abhazia". "Suntem constienti de istoria si realitatile complexe ale problemelor din Osetia de Sud si Abhazia", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Qin Gang. "Speram ca partile implicate vor putea rezolva problema prin dialog".

Rezervele tarilor din OCS nu l-au impiedicat pe Medvedev sa isi exprime satisfactia pentru sprijinul aliatilor asiatici ai Rusiei, intr-un moment in care este foarte criticat in Occident pentru ca a recunoscut independenta regiunilor georgiene.

"Sunt sigur ca pozitia unita a statele membre OCS va avea rasunet international si sper ca va servi drept un mesaj puternic celor care incearca sa tranforme negrul in alb si sa justifice aceasta agresiune", a declarat el, referindu-se la atacul fortelor georgiene asupra Osetiei de Sud.

Presedintele rus a cerut implicit Statelor Unite sa inceteze sa sustinuta Georgia, fosta republica sovietica ce aspira sa devina membra NATO, ai carei militari au fost formati de americani. "Stim foarte bine cine a ajutat autoritatile georgiene si chiar le-a incurajat in urmarirea propriilor obiective. Acest lucru este inacceptabil si trebuie sa inceteze", a declarat Medvedev.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.