Republica Moldova sarbatoreste 17 ani de la declararea independentei, pe fondul incertitudinilor legate de viitoarele evolutii in jurul Transnistriei, la o zi dupa ce Moscova a recunoscut independenta regiunilor separatiste ale Georgiei, Abhazia si Osetia de Sud.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat ca partile in conflict – Chisinaul si Tiraspolul – sunt gata sa revina la planul rusesc Kozak din 2003, ceea ce, in opinia analistilor de la Chisinau, ar duce Republica Moldova dincolo de linia rosie a supravietuirii in calitate de stat integru si suveran, conform NewsIn.

In dimineata zilei de miercuri, oficialii moldoveni au depus flori la monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant din centrul Chisinaului.

Presedintia de la Chisinau a difuzat doua comunicate prin care anunta ca Vladimir Voronin a fost felicitat de Ziua Independentei de presedintele rus Dmitri Medvedev si de cel american George W. Bush.

"Sunt incantat de relatiile stranse existente intre SUA si Republica Moldova, bazate pe un angajament comun de faurire a prosperitatii si de consolidare a institutiilor democratice", se arata in mesajul presedintelui american. "Statele Unite ale Americii sustin eforturile dumneavoastra de reintegrare teritoriala a tarii si de asigurare pentru Republica Moldova a unui viitor prosper in cadrul comunitatii europene. Sper in continuarea cooperarii reciproc avantajoase dintre tarile si popoarele noastre", mai scrie George W. Bush in mesajul sau adresat presedintelui Voronin.

La randul sau, Medvedev spune in mesajul sau, ca "popoarele Rusiei si Moldovei sunt legate prin traditiile istorice ale prieteniei si intelegerii reciproce, comuniune spirituala si culturala". "Sunt convins ca eforturile comune in baza respectarii interesului reciproc, onorarii intocmai a obligatiilor reciproce ne vor permite sa identificam solutii optime pentru problemele regionale si internationale importante, sa asiguram dezvoltarea in continuare cu succes a relatiilor ruso-moldave", mai scrie Dmitri Medvedev in mesajul sau de felicitare, urandu-i presedintelui Voronin sanatate si succese, iar poporului Moldovei – pace si prosperitate".

Republica Moldova sarbatoreste miercuri 17 ani de la proclamarea independentei. Dupa tentativa de puci de la Moscova, Moldova si-a declarat independenta in 27 august 1991, iar in decembrie acelasi an a aderat la Comunitatea Statelor Independente, alaturi de majoritatea fostelor republici sovietice. Trei luni mai tarziu, Republica Moldova a obtinut recunoasterea oficiala ca stat independent la Natiunile Unite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.