Presedintele rus, Dimitri Medvedev, se va intalni astazi cu omologul sau chinez, Hu Jintao, pentru a obtine sprijin de la aliatii sai asiatici in vederea recunoasterii regiunilor separatiste georgiene, Abhazia si Osetia de Sud, o actiune foarte condamnata de Occident.
Medvedev va discuta probleme internationale cheie cu Hu Jintao si alti lideri ai Organizatiei de Cooperare de la Shanghai in capitala Tajikistanului, Dushanbe, a anuntat astazi un oficial de la Kremlin, informeaza Bloomberg.

"Scopul principal al Rusiei este sa primeasca sprijin de la organizatie pentru actiunile ei militare si acceptare intr-o forma sau alta a independentei Osetiei de Sud"
, a afirmat Yevgeny Volk, un reprezentant in Moscova al Fundatiei Heritage, cu sediul in Washington.

In timp ce Rusia cauta sa castige recunosterea formala din partea membrilor grupului a independentei Abhaziei si Osetiei de Sud, Volk declara ca o asemenea decizie pentru state ca India si China, care au propriile lor regiuni separatiste, inseamna "sa-si taie craca de sub picioare".

Alaturi de Rusia si China, din organizatie mai fac parte Tajikistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan si Kazakhstan. Tarile cu statut de observatori sunt India, Iran si Pakistan. La intalnirea din Dushanbe se va discuta terorismul si traficul de droguri din Afganistan, a anuntat serviciul de presa de la Kremlin.

Totodata, Ucraina a refuzat astazi sa recunoasca Abhazia si Osetia de Sud. Presedintele Victor Yushchenko a declarat ca "regreta decizia Rusiei" privind aceste regiuni. Statele europene, printre care Germania, Marea Britanie, Italia, Franta si Suedia au criticat aspru actiunile Rusiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.