"Armata Rosie" a ajuns neagra de foame si verde de suparare

Militarii rusi sint din ce in ce mai nemultumiti de prestatia presedintelui Vladimir Putin, in care au incetat sa mai vada eroul si comandantul suprem, potrivit unui sondaj secret, care a ajuns totusi in presa rusa, si confirmat de altfel de expertii militari. Potrivit sondajului, efectuat la inceputul anului in rindul ofiterilor, 80% din militari au fost nemultumiti de recentele reforme sociale care i-a privat de unele avantaje si privilegii, cum ar fi gratuitatea pe transportul in comun, potrivit ziarului "Nezavisimaia Gazeta".

De altfel, in ianuarie, generalul Vladimir Samanov, fost comandant al operatiunilor din Cecenia, a lansat un avertisment voalat autoritatilor politice, spunind ca reformele suscita nemultumirea militarilor, dintre care mai mult de un sfert traiesc sub pragul saraciei.
"Ofiterii sint cit se poate de iritati de ipocrizia autoritatilor care striga, de cite ori au ocazia, ca sint aparatorii gloriosi ai tarii, insa nu vor sa faca nimic pentru a le imbunatati situatia sociala", estimeaza expertul militar Aleksandr Goltz.

Sectiunea din sondaj care se referea la "gradul de loialitate" al armatei fata de comandantul suprem este strict secreta, presa rusa nereusind sa faca rost de nici un fel de date. "Este insa clar ca popularitatea lui Putin in rindul militarilor a scazut din 2000, de cind a ajuns la putere," apreciaza "Nezavissimaia Gazeta". "Scrisorile primite de redactie de la militari arata ca acestia nu mai fac distinctie intre "tarul bun" si "boierii sai cei neispraviti", anume ministrul apararii si autorii reformei", completeaza ziarul.

Pericol de proteste in Ziua Victoriei

Cotidianul citeaza date recente potrivit carora doar 11a din militari au incredere in ministrul apararii Serghei Ivanov, in timp ce 48% ii dezaproba politica. Ivanov, un apropiat al presedintelui Putin si fost KGB-ist ca si seful statului, a fost numit in 2001 in fruntea Ministerului Apararii, fiind pentru prima oara cind acest post a fost incredintat unei persoane care nu venea din rindurile armatei.

Expertii au subliniat la acea vreme ca nominalizarea se va lovi de sentimentul general de neincredere, chiar ostilitate, al militarilor fata de KGB si de succesorul acestuia, FSB. O batalie pentru influenta intre Ivanov si generalul Anatoli Kvasnin, seful Statului Major, s-a finalizat in favoarea celui dintii, cu demiterea generalului de catre Putin, in iulie anul trecut. In Moscova circula zvonuri cu privire la manifestatii ale militarilor rusi cu prilejul ceremoniilor de la 9 mai, cind se vor aniversa 60 de ani de la victoria asupra nazistilor, insa expertii se indoiesc de posibilitatea izbucnirii unei "revolte" a unei armate de un milion de oameni, care a reusit sa depaseasca cu bine dificultatile ce au urmat caderii comunismului.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.