Presedintia franceza a Uniunii Europene isi consulta partenerii pentru a adopta inca de astazi o declaratie care sa condamne recunoasterea Abhaziei si Osetiei de Sud de catre Rusia, a anuntat Ministerul de Externe francez, citat de AFP, potrivit NewsIn.

"Ne consultam partenerii pentru a putea avea o declaratie a UE in cursul dupa-amiezii", a declarat purtatorul de cuvant al ministerului, Eric Chevallier. "Vrem sa mearga in sensul unei condamnari a acestei recunoasteri", a adaugat el.

Franta, care asigura presedintia UE, calificase anterior drept regretabila recunoasterea de catre Rusia a independentei acestei tari si amintise ca sprijina integritatea teritoriala a Georgiei.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy convocase pentru 1 septembrie un summit extraordinar la 1 septembrie la Bruxelles, dedicat relatiilor Uniunii cu Rusia, dupa conflictul din Georgia.

De asemenea, cancelarul german Angela Merkel a condamnat recunoasterea independentei Osetiei de Sud si Abhaziei de catre Rusia, masura pe care a calificat-o drept "inacceptabila" si "contrara dreptului international".

Decizia "contravine principiului integritatii teritoriale, un principiu de baza in dreptul international, si din aceasta cauza este inacceptabila", a declarat Merkel intr-un discurs sustinut la Tallinn.

Cancelarul considera, insa, ca dialogul dintre Uniunea Europeana si Rusia ar trebui mentinut, sub o forma care va fi decisa la summitul extraordinar din 1 septembrie.

Ministrul britanic de externe David Miliband a respins recunoasterea independentei celor doua regiuni separatiste georgiene de catre Rusia si a facut apel la formarea unei coalitii internationale pentru a contracara aceasta decizie, conform Reuters.

"Am discutii cu partenerii internationali si vom vizita maine (miercuri - n-red.) Ucraina pentru a asigura cea mai larga coalitie posibila impotriva agresiunii ruse in Georgia", a declarat el intr-un comunicat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.