Comisia de Relatii Externe a Parlamentului European a aprobat un raport, recomandand incheierea negocierilor cu Romania anul acesta, pentru a permite semnarea tratatului de aderare in prima parte a anului viitor, conform corespondentului BBC la Bruxelles. Raportul, intocmit de socialistul francez Pierre Moscovici, subliniaza si aspecte negative, precum coruptia, saracia, presiunile executivului asupra magistratilor, atacurile la adresa ziaristilor.

Desi euro-parlamentarii au respins amendamentele mai dure care cereau amanarea incheierii negocierilor, ei s-au aratat ingrijorati de acuzatiile de frauda electorala, spune BBC.

Raportul Moscovici a fost aprobat cu o majoritate confortabila - 64 pentru, 8 impotriva, 5 abtineri - dar nu asa de mare ca aceea pentru Bulgaria.

Atmosfera favorabila Bucurestiului

Totusi, atmosfera in noul Parlament European, ales in iunie, pare mult mai favorabila Romaniei decat era la inceputul anului, cand unii parlamentari, inclusiv raportoarea de atunci Emma Nicholson, doreau chiar suspendarea negocierilor cu Romania, apreciaza BBC. Nicholson si-a schimbat parerea intre timp, dar mai raman voci critice. Ecologistul olandez Joost Lagendijk l-a acuzat pe Pierre Moscovici ca a prezentat o imagine prea pozitiva, partinitoare, a Romaniei.

"Nu face cinste Parlamentului faptul ca in decurs de sase-sapte luni ne-am schimbat complet opinia, in timp ce situatia din Romania nu s-a schimbat cu adevarat", a declarat Lagendijk, citat de BBC. El a cerut ca votul sa fie amanat cu cateva luni, pana cand guvernul roman va face mai multe eforturi sa remedieze situatia. Amendamentele in acest sens au fost insa respinse, dupa cum au fost respinse si criticile privind cazuri specifice, precum Poiana Mare si Rosia Montana, precizeaza BBC.

A fost respins de asemenea un amendament care cerea ca Romania si Bulgaria sa semneze tratate de aderare diferite, permitand deci decuplarea celor doua tari.

Coruptia ramane o problema

Euro-parlamentarii au subliniat insa ca o sursa majora de preocupare o reprezinta coruptia si putinele cazuri judecate de coruptie la nivel inalt. Ei au sustinut continuarea monitorizarii stricte si au atras Romaniei atentia asupra posibilitatii amanarii aderarii cu un an, daca reformele nu progreseaza. Acuzatiile de frauda electoala au fost si ele mentionate.

Presedintele Comisiei de Relatii Externe, Elmar Brok, a declarat ca, daca ele sunt dovedite, va ridica aceasta chestiune in plenul Parlamentului European, care va trebui sa adopte raportul. O pozitie sustinuta si de raportorul pentru Romania Pierre Moscovici.

"In acest moment, trebuie sa fim prudenti si sa cerem toate clarificarile necesare, astfel incat, daca e nevoie, sa ne pronuntam in sesiunea plenara", a spus Moscovici. El a cerut insa ca alegerile sa fie tratate separat de raportul sau. Trebuie sa transmitem un semnal pozitiv Romaniei, a indemnat domnul Moscovici, si majoritatea colegilor sai au fost de acord, conchide BBC.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.