Norvegia, tara cu resurse bogate de petrol, va folosi o parte din cei 400 de miliarde de dolari, din fondul suveran de investitii al tarii, pentru dezvoltarea resurselor de energie regenerabila, conform declaratiilor ministrului adjunct al finantelor, citat de Reuters.

In calitate de tara producatoare de petrol si gaze naturale, autoritatile norvegiene considera ca au obligatia morala de a reduce emisiile de carbon ce cauzeaza incalzirea globala. Unii ecologisti doresc ca o parte din banii proveniti din comertul cu petrol sa fie investiti pentru colectarea si stocarea emisiilor de carbon.

"Suntem de parere ca exista o tendinta in randul marilor investitori de a forma fonduri mai mici de investitii pentru anumite scopuri", a declarat Henriette Westhrin, secretar al Ministerului Finantelor, in cadrul unui seminar pe tema energiei regenerabile. "Problemele de mediu ar putea fi o posibila optiune", a mai adaugat aceasta.

In acest an, fondul a obtinut aprobarea de a investi in sectorul imobiliar pentru a-si mari portofoliul de obligatiuni de la 40% la 60% din investitiile totale, cu pretul obtinerii unui venit fix. Decizia de a opta pentru obligatiuni, in contextul unei volatilitati crescute a burselor la nivel global, a afectat performantele financiare trimestriale inregistrate in 2008.

Rezultatele financiare din al doilea trimestru al fondului suveran de investitii al Norvegiei se asteapta sa fie anuntate marti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.