Parlamentul rus s-a pronuntat ieri in favoarea recunoasterii independentei Osetiei de Sud si Abhaziei. Insa Romania nu este insa pregatita pentru o astfel de eventualitate, desi camera superioara a parlamentului de la Moscova a votat deja pentru independenta Transnistriei.
Daca presedintele rus ar fi de acord cu independenta celor doua enclave, atunci s-ar deschide calea si pentru Transnistria sau Nagorno Karabakh. Autoritatile romane nu au avut nici o reactie dupa votul din legislativul rus si nici dupa intalnirea de ieri dintre presedintele rus si omologul sau moldovean Vladimir Voronin, urmata de convorbiri neasteptate cu Igor Smirnov, liderul Republicii Separatiste Transnistria. Desi au facut mai multe strategii la Marea Neagra, diplomatii de la Bucuresti nu au prevazut situatia actuala, iar Bucurestiul nu are inca un tratat de baza cu Republica Moldova.

In absenta unui astfel de tratat, Romaniei nu-i ramane decat sa protesteze, constata Michael Radu, de la Institutul de Politica Externa din Philadelphia. In plus, Romania s-a retras cu mai bine de 15 ani in urma de la masa negocierilor pentru Transnistria, astfel vocea Bucurestiului desi poate fi auzita, nu este luata in seama. Expertul american crede ca, pe termen lung, Romania ar putea incerca sa se impuna in aceasta zona "printr-o alianta in cadrul NATO cu Polonia, balticii, SUA si poate alte tari realiste".

Specialist in problemele Republicii Moldova, Nicu Popescu sustine, la randul sau, ca Bucurestiul trebuie sa stranga legaturile cu statele care au viziuni similare cu ale sale si sa pastreze o legatura constanta cu Chisinaul, indiferent de puterea de la Bucuresti. Pana atunci, Romania nu poate face nimic pentru a reactiona fata de eventualele mutari brutale ale Moscovei pe teritoriul moldovean.

In vreme ce presedintele Medvedev se impune in fostul spatiu de influenta sovietic, Romania ramane marginala atat in zona Marii Negre, cat si la masa negociatorilor occidentali, arata Romania Libera.


"Multumesc, Moscova !"

Parlamentul de la Moscova a fost ieri de acord cu recunoasterea independentei celor doua enclave aflate pe teritoriul Georgiei: Osetia de Sud si Abhazia. Votul legislativului rus nu are valoare juridica, ci poate functiona mai degraba in mod simbolic, ca presiune asupra adversarilor Rusiei, dar mai cu seama ca recomandare. O decizie in acest sens poate fi luata numai de liderul de la Kremlin. Cum observa si presedintele Traian Basescu dupa turneul facut in jurul Marii Negre, o eventuala declarare a independentei Osetiei sau Abhaziei ar putea deveni un precedent pentru celelalte conflicte inghetate din regiune: Transnistria, aflata pe teritoriul Republicii Moldova, sau Nagorno Karabakh, zona disputata de Armenia si Azerbaidjan.

Romania nu ar putea face nimic mai mult decat o luare de pozitie in cazul in care evenimentele din Transnistria s-ar precipita, dupa modelul regiunilor separatiste Abhazia si Osetia de Sud. Bucurestiul s-a retras de la masa negocierilor din Transnistria in 1992 si nu are relatii foarte bune cu celelalte tari care sunt in masura sa ia decizii in Transnistria: Rusia, Ucraina si Republica Moldova. In plus, Romania nu are un tratat politic cu Republica Moldova, fapt care, in cazul in care evenimentele din Transnistria ar degenera, in opinia analistilor ar limita actiunea Bucurestiului numai la luari de pozitie, fara a se putea implica efectiv.


Vizita lui Voronin la Soci nu solutioneaza conflictul transnistrean

Invitarea lui Vladimir Voronin la Soci ar putea fi o tentativa a Rusiei de a demonstra ca privilegiaza diplomatia in rezolvarea unui conflict inghetat, pentru a contrazice parerea Occidentului, insa analistii nu cred ca solutionarea problemei transnistrene este prioritatea Moscovei in acest moment, potrivit NewsIn.

Dmitri Danilov, seful sectiei de securitate europeana din cadrul Academiei de Stiinte a Rusiei, este de parere ca, pentru Moscova, inregistrarea unor progrese spre solutionarea problemei transnistreane ar fi in prezent "foarte binevenite si placute", dar Kremlinul nu este gata sa forteze o solutie definitiva si este interesat, pe o perspectiva medie de timp, de mentinerea actualului statu-quo in Transnistria.

"Consultatiile care au loc in prezent la nivelul Medvedev-Voronin-Smirnov au ca scop evitarea unor miscari bruste si mentinerea actualului echilibru cel putin pentru inca un an, pana la epuizarea alegerilor parlamentare din Republica Moldova. Cel mai important pentru Moscova este acum conflictul din Georgia si evolutile din jurul lui, relatiile ruso-americane, etc. Deci nu cred ca Moscova este gata sa intreprinda pasi seriosi care ar putea schimba situatia in conflictul moldo-transnistrean", a declarat politologul rus.


"Transnistria nu este Osetia de Sud"

In acelasi timp, liderul regiunii separatiste Transnistria, Igor Smirnov, s-a aflat la Moscova, potrivit publicatiei ruse Moskovskii Komsomolet, care a apreciat insa ca "Transnistria nu este Osetia de Sud". Duma de Stat s-a pronuntat ieri pentru o recunoastere a republicilor separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud. Anterior, cei 130 de membri ai Consiliului Federatiei prezenti la o sesiune extraordinara au adoptat în unanimitate o declaratie care cere presedintelui rus Dmitri Medvedev sa recunoasca independenta celor doua teritorii.

Adjunctul ministrului rus de externe, Grigori Karasin, a apreciat ca evenimentele din Georgia sunt consecinta recunoasterii independentei Kosovo de catre Occident. Berlinul si Roma au facut ieri apel la presedintele rus sa nu dea curs declaratiei Consiliului Federatiei Ruse privind recunoasterea celor doua provincii. Liderul francez Nicolas Sarkozy a convocat un summit extraordinar al UE pentru 1 septembrie, dedicat crizei din Georgia si in particular retragerii trupelor ruse. Seful diplomatiei franceze Bernard Kouchner a precizat insa ca UE nu pregateste "sanctiuni" in cazul Moscovei.

In alta ordine de idei, Medvedev a declarat ieri ca este pregatit pentru orice sanctiuni luate de NATO, inclusiv o suspendare a relatiilor dintre Alianta Nord-Atlantica si Rusia. "Suntem pregatiti sa acceptam orice decizie, pana la suspendarea relatiilor", a spus Medvedev cu ocazia consultarilor avute la Soci, la care a participat si trimisul rus la NATO, Dmitri Rogozin. Acesta a precizat ca o astfel de decizie va fi dificila, dupa cum informeaza Gardianul. "NATO este mai interesata de cooperare decat Rusia. Daca nu vor o cooperare, atunci nu este nimic groaznic din punctul nostru de vedere", a mai spus presedintele rus. Rusia a notificat saptamana trecuta NATO ca si-a suspendat activitatile de cooperare militara cu tarile Aliantei Nord-Atlantice pâna la noi ordine.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.