O estimare comuna BBC/ITV realizata pe baza sondajelor la iesirea de la urne sugereaza ca Partidul Laburist e pe cale sa obtina o victorie istorica - adica al treilea mandat consecutiv la putere - dar cu o majoritate mai mica.

Se estimeaza ca laburistii ar putea obtine 37 la suta din voturi. Principalul partid de opozitie, Partidul Conservator, e creditat cu 33 de procente, iar cel de-al treilea partid ca marime din Marea Britanie, Partidul Liberal-Democrat, e creditat cu 22 de procente.Concluziile preliminare, bazate pe interviurile realizate cu 19.800 de alegatori la 120 de centre de votare din Marea Britanie, au fost anuntate imediat dupa inchiderea urnelor in alegerile generale, la ora 22.In prezent se desfasoara numaratoarea voturilor.

Record

Daca Partidul Laburist castiga alegerile, atunci Tony va deveni primul lider laburist care castiga alegerile pentru a treia oara consecutiv.Inaintea sa, doar Harold Wilson a obtinut patru victorii dar separate printr-un guvern al Partidului Conservator.
Daca Tony Blair castiga si ramane prim-ministru, in anul 2008 el va fi depasit recordul detinut de Margaret Thatcher.Laburistii se afla la putere din 1997.

Primele rezultate

Circumscriptia Sunderland South a fost, din nou, prima care a anuntat rezultatul final: a castigat laburistul Chris Mullin.Si la alegerile din 2001, Sunderland South a fost prima circumscriptie care a anuntat rezultatul, la numai 43 de minute dupa inchiderea urnelor.Chris Mullin a castigat cu o majoritate redusa de 17.982 de voturi.Prezenta la urne a fost de 49%, ca si in 2001.Fata de alegerile din 2001, laburistii ar putea obtine cu cinci la suta mai putine voturi.

Estimarile arata ca Partidul Laburist ar putea avea 356 de mandate in viitorul parlament, conservatorii 209, iar liberal-democratii 53. In jur de 28 de mandate ar urma sa revina altor partide, care potrivit estimarilor la iesirea de la urne, ar obtine impreuna 8 la suta din voturi.Ca sa obtina majoritatea la aceste alegeri, un partid trebuie sa castige 324 de mandate.

Dar imaginea de ansamblu, la nivel national, a pozitiei pe care se afla partidele, nu va incepe sa se contureze inainte de ora 1 vineri dimineata.
Sunt alesi parlamentarii din 645 de circumscriptii electorale. In cea de-a 646-a circumscriptie, Staffordshire South, scrutinul a fost amanat din cauza decesului unuia dintre candidati.
Au avut loc de asemenea alegeri locale in mai multe zone din Anglia si in Irlanda de Nord.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.