O recunoastere de catre Rusia a republicilor georgiene separatiste Abhazia si Osetia de Sud ar fi "o tentativa de schimbare a frontierelor din Europa prin forta" si ar avea "rezultate dezastruoase", a avertizat liderul georgian Mihail Saakasvili, intr-un interviu publicat de Liberation, potrivit NewsIn.
"Cred ca este o greseala grava, o tentativa de schimbare a frontierelor din Europa prin forta. Aceasta actiune va avea rezultate dezastruoase, inclusiv pentru Rusia", a declarat el.

Consiliul Federatiei, Camera superioara a Parlamentului rus, s-a pronuntat in aceasta dimineata dimineata pentru o astfel de recunoastere, decizia revenind acum Executivului rus.

Senatorii au adoptat in unanimitate o declaratie in care ii cer presedintelui Dmitri Medvedev sa recunoasca cele doua regiuni separatiste.

Sedinta extraordinara a fost transmisa in direct.

O recunoastere a Osetiei de Sud si Abhaziei de catre Rusia ar fi o palma pentru Georgia si o replica pentru europeni, dupa ce acestia au recunoscut independenta Kosovo, comenteaza AFP. Expertii apreciaza totusi ca Rusia ca nu va merge atat de departe, pentru ca statutul neclar actual al celor doua republici separatiste proruse este favorabil intereselor Moscovei.

Seful camerei superioare a legislativului, Serghei Mironov, a afirmat inca de saptamana trecutaca aceasta este "gata sa recunoasca statutul de independenta al Osetiei de Sud si Abhaziei", dar dupa o "decizie in acest sens a presedintelui" rus Dmitri Medvedev. Presedintele a declarat la randul sau ca Rusia "va recunoaste si garanta" pe scena internationala "orice decizie" vor lua abhazii si osetii cu privire la propriul statut.

"Nu cred ca cineva din comunitatea internationala va fi atat de iresponsabil sa accepte", o astfel de decizie, a afirmat Saakasvili. "Este o invazie clasica, fara nicio legatura cu dreptul international", a subliniat el.

Liderul georgian si-a exprimat "recunostinta" fata de presedintele frrancez Nicolas Sarkozy, care a negociat cu Moscova si Tbilisi un acord de incetare a focului. "A fost o operatiune de salvare din partea lui Sarkozy. Ii sunt recunoscator", a declarat Saakasvili. "Daca UE ar fi fost prezidata de o tara mica sau daca Sarkozy ar fi fost in concediu, ar fi fost un risc ca tancurile ruse sa fie deja la Tbilisi", a adaugat el.

Saakasvili a mai explicat ca a crezut ca intensificarea tensiunilor in Osetia de Sud era o "cacealma" si ca "se putea opri totul". "Am comis aceasta greseala pentru ca eram de parere ca atacul principal va avea loc in Abhazia, nu ca rusii ar putea ataca Tbilisi", a conchis presedintele georgian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.