Lunar Metrorex, compania care gestioneaza transportul public de calatori cu metroul, estimeaza ca in jur de 700.000 de oameni folosesc serviciile companiei. Un numar destul de mare, am spune, dar mergem mai departe si facem un calcul simplu pentru a afla ce castiguri se inregistreaza dupa o luna. Cu toate ca banii nu sunt neaparat o problema, statiile de metrou din Capitala arata chiar mai rau decat atunci cand au fost construite, adica in urma cu 30 de ani.

In anul 1979, pe data de 16 noiembrie, metroul Bucuresti a fost inaugurat cu surle si trambite. In total, reteaua de cale ferata pentru metrou in Capitala are aproximativ 63 de kilomteri lungime si 45 de statii. Acelasi sistem de transport in comun, dar din alta parte a Europei, in Rusia, Moscova, cuprinde o retea lunga de aproape 300 km de sina si 176 de statii, insiruite pe 12 magistrale, fata de doar 4 care se gasesc in Bucuresti.

Daca ar fi sa comparam metodele de transport cu metroul din mai multe zone ale lumii, vom gasi multe deosebiri si totodata multe dovezi ale faptului ca in alte tari transportul subteran isi trateaza calatorii cu mult respect.

  • Kievskaya Station este una dintre cele mai cunoscute statii de metrou din Moscova. Un adevarat palat ar spune unii dintre noi, nefiind departe de adevar. Peretii sunt decorati cu mozaicuri care intruchipeaza prietenia dintre poporul rus si cel ucrainean. Statia a fost deschisa in anul 1937 si a fost puternic supervizata de Stalin. Click aici pentru foto.
  • Canary Wharf este prima statie de metrou din lume. Localizata in inima Londrei, Canary Wharf a fost rearanjata pana la sfarsitul anului 1999, cand a primit un look futurist, cu ornamente din sticla si fier. Click aici pentru foto.

Aici veti descoperi si alte statii de metrou incarcate de istorie si frumusete.