Serviciile speciale ucrainene sunt ingrijorate de activitatea organizatiilor proruse din Crimeea si in primul rand de cea a miscarii Proriv, cu sediul in Transnistria, in conditiile in care exista voci care sustin ca este posibila o repetare a scenariului din Osetia de Sud si in peninsula ucraineana Conditiile puse de Ucraina in privinta flotei ruse la Marea Neagra ar putea duce la repetarea scenariului din Osetia de Sud, pentru ca sunt imposibil de pus in practica fara a recurge la forta, ceea ce ar genera un conflict de proportii cu Rusia, informeaza NewsIN

"Daca e sa judecam dupa declaratiile sefului serviciului de securitate al Ucrainei, la o a doua etapa se pare ca va urma retragerea autonomiei pentru Crimeea si masuri dure de control asupra flotei ruse din Marea Neagra", potrivit RBC Daily.ru.

"Trebuie cercetata fiecare iesire in larg a navelor flotei ruse din Marea Neagra - daca acestea au fost coordonate, cu ce armament au iesit vasele din Sevastopol si cu ce s-au intors, trebuie verificare jurnalele de bord si determinat astfel daca actiunile acestor nave contravin sau nu legislatiei noastre si dreptului international", il citeaza RBC Daily.ru pe Valentin Nalivaicenko. Potrivit sefului serviciilor secrete ucrainene, controlul asupra actiunilor flotei ruse trebuie sa fie efectuat cu implicarea nu doar a oficialilor ucraineni, ci si a reprezentantilor ONU si OSCE, inclusiv ai Georgiei. Oficialul ucrianean neaga, de altfel, posibilitatea transformarii Crimeei intr-o republica nerecunoscuta, dupa scenariul osetin.

Este evident ca indeplinirea conditiilor partii ucrainene este imposibila fara a genera un conflict de proportii cu Rusia, apreciaza insa portalul rus. Pentru a realiza masurile de control asupra deplasarii si starii armamentului navelor ruse, Ucraina va trebui sa recurga la forta, pentru ca informatia de acest gen este secret militar. Astfel, declarand ca scenariul sud-osetin in Crimeea nu este posibil, Kievul de facto impinge evenimentele exact in aceasta directie.

"Actuala putere de la Kiev a optat pentru o tactica foarte periculoasa. Singura posibilitate de a pastra relatii pasnice si de prietenie dintre tarile noastre apropiate din punct de vedere istoric este de a inceta orice fel de speculatii pe tema flotei ruse de la Marea Neagra. Nationalistii ucraineni ar trebui sa inceteze sa mai provoace Rusia la masuri dure de raspuns", avertizeaza RBC Daily.ru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.