Un atentat sinucigas care a vizat o scoala a jandarmeriei din Issers, estul Algerului, s-a soldat astazi cu 43 de morti si 38 de raniti, fiind cel mai sangeros atac comis in ultimele opt luni in Algeria, relateaza NewsIn

Bilantul oficial este "provizoriu", a spus Ministerul algerian de Interne, lasand sa se inteleaga ca ar putea creste. Potrivit martorilor oculari, un kamikaze care conducea o masina incarcata cu explozibili a detonat bombele la poarta principala a scolii, situata la la circa 60 de kilometri de Alger, unde candidatii universitari asteaptau apelul pentru a participa la un examen de admitere.

In urma exploziei, fatada scolii a fost distrusa, copaci au fost smulsi din radacini,iar geamurile mai multor cladiri au fost sparte. Deflagratia s-a auzit pe mai multi kilometri si a lasat in urma un crater de cativa metri, potrivit martorilor oculari.

Masina folosita de kamikaze nu a fost deocamdata identificata si atentatul nu a fost revendicat.
Este cel mai sangeros atentat dupa cel comis la 11 decembrie in Alger, care a vizat un sediu al Consiliului constitutional si doua birouri ONU, atacuri soldate cu 41 de morti. Acest dublu atentat a fost revendicat de aripa al-Qaida din Magrebul islamic (Baqmi, fostul Grup salafist pentru predica si lupta - GSPC), o aripa mai putin cunoscuta a gruparii lui ben Laden.

Un important dispozitiv de securitate a fost imediat desfasurat in zona atacului de marti si drumurile care duceau spre Issers au fost inchise. Ministrul de interne, Yazid Zerhouni, s-a deplasat cu elicopterul la locul atentatului. "Este un act comis impotriva algerienilor", a declarat el.

Atentatul intervine dupa o ambuscada organizata duminica de grupari armate islamiste impotriva unui convoi al fortelor de ordine la Skikda, in urma careia opt politisti, trei militari, un civil si patru islamisti au fost ucisi, potrovit ziarelor Le Quotidien d'Oran, Liberté si L'Expression. Circa zece membri ai fortelor de ordine au fost raniti potrivit presei.

Joi, comandantul sectorului militar in regiune, colonelul Abdelkader Yamani, a fost ucis intr-o ambuscada in aceeasi regiune, la 350 de kilometri est de Alger.

Aceasta intensificare a atentatelor islamiste este atribuita de presa algeriana si de experti in lupta impotriva terorismului, dorintei "emirilor (liderilor islamisti) de a-si extinde activitatile dincolo de "cadrilaterul mortii" format din Alger, Boumerdes, Bouira si Tizi Ouzou, pentru a se diminua presiunile exercitate asupra gruparilor din Kabylia.

12 islamisti au fost ucisi intr-o ambuscada organizata de fortele de securitate in apropiere de Beni Douala, in Kabylia (110 kilometri est de Alger), in noaptea de 7 spre 8 august, in replica la un atac islamist comis impotriva comisariatului serviciilor de informatii din Tizi Ouzou, soldat cu 25 de raniti, care s-a produs la 3 august.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.