Fortele ruse isi vor calcula "ritmul" retragerii din Georgia in concordanta cu revenirea militarilor georgieni in bazele lor, a anuntat marti Rusia, la Conferinta pentru dezarmare de la Geneva, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
Rusia este "ingrijorata ca pana acum nu exista confirmarea revenirii complete a fortelor georgiene in bazele lor", a declarat reprezentantul Rusiei, Valeri Loscinin.

"Sa fie bine inteles, ritmul viitoarelor noastre actiuni va depinde de modul in care Tbilisi se va achita de angajamentele asumate", a adaugat el, subliniind ca Rusia a inceput retragerea unor unitati.

"In pofida faptului ca Saakasvili a semnat un plan de pace in sase puncte si a acceptat retragerea fortelor georgiene in bazele lor permanente, aceasta conditie nu a fost indeplinita", a declarat generalul Anatoli Nogovitin, comandantul adjunct al Statului Major rus. Acest comportament al Georgiei "complica grav situatia si afecteaza procesul de retragere" a fortelor ruse, a adaugat el.

Moscova a anuntat ca a inceput luni retragerea trupelor sale de pe teritoriul Georgiei, in timp ce Guvernul de la Tbilisi acuza Rusia ca incalca grav acordul de incetare a focului.

Ministrii de externe ai NATO s-au reunit marti la Bruxelles pentru a-si exprima sustinerea fata de Georgia, iar seful diplomatiei europene, Javier Solana, si-a exprimat speranta ca trupele ruse vor "demara serios retragerea in cursul zilei" de marti.

Militari rusi, tancuri si vehicule blindate au inceput marti retragerea din orasul georgian Gori, a informat un reporter al agentiei Reuters in aceasta dimineata.

"Va ordon sa porniti in mars pe drumul Gori-Thinvali-Vladikavkaz", le-a spus trupelor un ofiter rus, inainte de a se urca in vehiculul sau blindat, langa Gori.

Patru masini blindate ruse, precum si mai multe tancuri si camioane au pornit spre Osetia de Sud, a informat reporterul aflat la fata locului. Soldatii rusi aflati in vehicule salutau si zambeau.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.