Zece soldati francezi din forta NATO din Afganistan au fost ucisi luni si marti in confruntari cu talibanii, a anuntat marti Presedintia franceza, potrivit careia Nicolas Sarkozy va merge marti seara in aceasta tara, informeaza NewsIn.

"Merg in Afganistan inca din aceasta seara pentru (...) a asigura ca Franta este alaturi de ei", declarat Sarkozy intr-un comunicat citat de AFP. "Determinarea este intacta. Franta este decisa sa continue lupta impotriva terorismului, pentru democratie si libertate. Cauza este dreapta si este o onoare pentru Franta si armata sa sa o apere", a adaugat el.

Zece militarii francezi au murit si alti 21 au fost raniti in confruntari declansate de o "ambuscada organizata de talibani". Confruntarile au inceput luni si au continuat toata noaptea, desfasurandu-se la 50 de kilometri de Kabul.

Forta Internationala de Asistenta pentru Securitate (ISAF) a NATO anuntase anterior ca soldatii au fost implicati intr-un "incident major" in provincia Kabul.

Un purtator de cuvant al talibanilor a afirmat ca insurgentii au provocat "pierderi grele" fortelor NATO in districtul Sarubi, intr-o operatiune soldata si cu moartea a cinci talibani si 15 civili.

Aceste pierderi sunt primele inregistrate de Franta de la consolidarea prezentei militare franceze in Afganistan, anuntata de Nicolas Sarkozy la summitul NATO de la Bucuresti, in aprilie.

Circa 3.000 de militari francezi sunt prezenti in Afganistan in cadrul ISAF, in special la Kabul si in provincia Kapisa, la nord-est de capitala. Franta a preluat in 5 august comandamentul regiunii Kabul, pe care il asigura alternativ Franta, Italia si Turcia.

De la sfarsitul anului 2001, Franta pierduse 14 militari in Afganistan, in accidente, operatiuni sau atentate. In total, 176 de militari straini au murit in Afganistan de la inceputul anului, potrivit unui bilant AFP bazat pe comunicate militare.

Violentele talibane s-au dublat in intensitate in ultimii aproape doi ani, in pofida prezentei a circa 70.000 de militari din doua forte multinationale, una a NATO, cealalta sub comandament american (Operation Enduring Freedom).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.