Potrivit emisiunii "Report Mainz", fotografii recente arata soldati georgieni in Osetia de Sud echipati cu pusti de asalt model G36 care sunt produse de grupul de armament Heckler & Koch din Baden-Wurtenberg, in sud-vestul Germaniei.

Ministerul german al Economiei, citat de ARD, a dat asigurari ca nu a fost emisa nicio autorizatie de export catre Georgia pentru aceste arme.

Potrivit revistei specializate britanice Jane's Defence, grupul Heckler & Koch a depus o cerere de export pentru 230 de modele G36 (200 de modele versiune scurta si 30 de modele versiunea 'commando compact'), dar Guvernul german a refuzat aprobarea tranzactiei, argumentand ca in regiune sunt in desfasurare conflicte teritoriale.

ARD a solicitat punctul de vedere al grupului Heckler & Koch, dar acesta a refuzat sa faca orice comentariu.
"Daca apar acum arme al caror export fusese refuzat de Guvernul federal german, inseamna deci ca este vorba despre exporturi ilegale", a declarat presedintele biroului de informatii pentru armament din Friburg, Jürgen Grässlin, in emisiunea "Report Mainz", unde a identificat una dintre armele aratate in fotografii ca fiind versiunea scurta a pusii G36.

Daca instrumentele de control ale Germaniei in domeniul armamentului se dovedesc ineficiente, atunci va trebui interzis orice export pentru acest tip de arme, considera deputatul ecologist Hans-Christian Ströbele.