Estonia, care a fost anul trecut tinta unor atacuri informatice de mare amploare atribuite hackerilor rusi, va trimite in Georgia experti pentru a apara tara in fata unor atacuri similare, informeaza NewsIn.

"Am avut primele contacte cu Georgia in ceea ce priveste problemele lor informatice actuale. Experti estoni vor fi trimisi la Tbilisi, pentru a avea o imagine mai clara in ceea ce priveste situatia de pe teren", a declarat Katrin Pargmae, de la Grupul Informatic de Reactie Rapida CERT, un organism de stat eston.
Doi experti se pregateau deja luni pentru a pleca in Georgia, a adaugat ea.

De la inceputul conflictului cu Rusia, site-urile georgiene au fost vizate de atacuri informatice, la fel ca site-urile estone anul trecut.

Statul baltic are o industrie informatica infloritoare, ceea ce i-a atras si denumirea de E-stonia. In aprilie si mai 2007, atacuri informatice de mare amploare au dus la inchiderea temporara a site-ului Guvernului eston si au afectat functionarea a numeroase companii din tara, unde folosirea internetului este printre cele mai avansate din lume.

Responsabilii estoni au acuzat Rusia pentru aceste acte, dupa ce au descoperit ca unele operatiuni au fost lansate de pe servere ale administratiei ruse si chiar din biroul presedintelui din perioada respectiva, Vladimir Putin.

Atacurile au intervenit dupa mutarea, in aprilie 2007, a unui monument dedicat Armatei Rosii din centrul Tallinnului, ceea ce a generat un val de nemultumire in randul importantei minoritati rusofone.

In mai anul trecut, NATO a decis sa creeze la Tallinn un centru de formare pentru apararea informatica.
Intre timp, presedintele polonez Lech Kaczynski a oferit "azil cibernetic" Ministerului Afacerilor Externe georgian. Ultimele informatii publicate de Ministerul Afacerilor Externe georgian pot fi consultate pe un site alternativ si pe pagina de web a presedintelui polonez Lech Kaczynski, dupa ce site-ul oficial a fost blocat de hackeri rusi, se arata intr-un comunicat al MAE georgian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.