Presedintele polonez Lech Kaczynski i-a prezentat duminica omologului francez Nicolas Sarkozy, asteptat in zilele urmatoare la Moscova si a carui tara se afla la conducerea UE, un plan pentru iesirea din criza din Georgia propus de Polonia, cele trei tari baltice si Ucraina, informeaza AFP.

Kaczynski si Sarkozy au avut duminica o convorbire telefonica.

"Planul, prezentat de Polonia, Lituania, Letonia, Estonia si Ucraina prevede oprirea imediata a ostilitatilor si inceperea negocierilor de pace", a declarat pentru AFP Mariusz Handzlik, directorul biroului pentru afaceri externe al Presedintiei poloneze, care insa nu a oferit mai multe detalii despre plan.

Planul prevede, de asemenea, implicarea unor organizatii internationale, cum ar fi OSCE, in aceasta criza, a mai spus Handzlik. "Prevede si crearea unui 'pachet' umanitar pentru populatia civila", a declarat oficialul polonez.

Sambata, presedintii celor trei state baltice si al Poloniei cerusera Uniunii Europene si NATO sa se impotriveasca "politicii imperialiste" a Rusiei intr-o declaratie comuna de o virulenta rar intalnita de la incheirea Razboiului Rece.

La randul sau, Ucraina a amenintat duminica Moscova ca va interzice intoarcerea in portul Sevastopol, din sudul Crimeei, a navelor din flota rusa trimise impotriva Georgiei. De altfel, doua dintre navele ruse trimise catre apele teritoriale georgiene s-au intors duminica in Rusia, in portul Novorosiisk.

Ministrul francez de externe, Bernard Kouchner, a sosit duminica seara la Tbilisi unde urmeaza sa aiba convorbiri cu presedintele georgian Mihail Saakasvili, in incercarea de a media o solutie in numele Uniunii Europene. La randul sau, presedintele francez Nicolas Sarkozy va merge la Moscova "in urmatoarele zile".

UE a deblocat o prima transa din ajutorul umanitar, in valoare de un milion de euro, pentru a veni in ajutorul populatiei civile afectate de conflictul dintre Rusia si Georgia, a anuntat duminica seara Comisia Europeana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.