Kaczynski si Sarkozy au avut duminica o convorbire telefonica.

"Planul, prezentat de Polonia, Lituania, Letonia, Estonia si Ucraina prevede oprirea imediata a ostilitatilor si inceperea negocierilor de pace", a declarat pentru AFP Mariusz Handzlik, directorul biroului pentru afaceri externe al Presedintiei poloneze, care insa nu a oferit mai multe detalii despre plan.

Planul prevede, de asemenea, implicarea unor organizatii internationale, cum ar fi OSCE, in aceasta criza, a mai spus Handzlik. "Prevede si crearea unui 'pachet' umanitar pentru populatia civila", a declarat oficialul polonez.

Sambata, presedintii celor trei state baltice si al Poloniei cerusera Uniunii Europene si NATO sa se impotriveasca "politicii imperialiste" a Rusiei intr-o declaratie comuna de o virulenta rar intalnita de la incheirea Razboiului Rece.

La randul sau, Ucraina a amenintat duminica Moscova ca va interzice intoarcerea in portul Sevastopol, din sudul Crimeei, a navelor din flota rusa trimise impotriva Georgiei. De altfel, doua dintre navele ruse trimise catre apele teritoriale georgiene s-au intors duminica in Rusia, in portul Novorosiisk.

Ministrul francez de externe, Bernard Kouchner, a sosit duminica seara la Tbilisi unde urmeaza sa aiba convorbiri cu presedintele georgian Mihail Saakasvili, in incercarea de a media o solutie in numele Uniunii Europene. La randul sau, presedintele francez Nicolas Sarkozy va merge la Moscova "in urmatoarele zile".

UE a deblocat o prima transa din ajutorul umanitar, in valoare de un milion de euro, pentru a veni in ajutorul populatiei civile afectate de conflictul dintre Rusia si Georgia, a anuntat duminica seara Comisia Europeana.