Vineri, 08.08.2008 , la ora 20:08 s-a dat startul Jocurilor Olimpice de la Beijing ! Miliarde de ochi vor urmari timp de 16 zile evolutia a mai mult de 1000 de sportivi care vor concura pentru aur in 302 competitii sportive si vor marca in istoria Olimpiadelor 28 de sporturi internationale.
Desi nu exista nimic mai mare pe scena internationala sportiva, Jocurile Olimpice din anul acesta s-ar putea sa nu fie la fel de populare in America de Nord, cel mai probabil din cauza diferentelor destul de mari de fus orar si de faptul ca acestea au loc intr-o perioada a anului nu tocmai strategica pe calendarul pro-sport. In plus, sezonul de baseball este pe cale sa inceapa si sa le capteze atentia americanilor. Cu toate acestea, potrivit AskMen.com, cei mai multi dintre cei care urmaresc Olimpiadele sunt fani ai sportivilor participanti si le urmaresc toata activitatea , nu mai asteapta inca 4 ani pentru a-i mai vedea. Oricum, Jocurile Olimpice este un moment ce incununeaza lumea sportiva si chiar daca tenisul de masa si terenul de hochei nu sunt exact preferintele dumneavoastre, merita sa ii urmariti macar pentru efortul depus.

In plus noi stim 5 lucruri pe care probabil nu le stiati despre Jocurile Olimpice din 2008:

  • Nu va fi atins niciun record mondial

Sperati sa vedeti depasirea unor recorduri mondiale la Jocurile Olimpice de anul acesta?
Ar cam trebui sa va tineti respiratia. Expertii in sanatate si sport prevad ca din cauza problemei grave pe care o are Beijingul cu calitatea aerului, evenimentele in aer liber vor fi programate la ore in care nu se pot stabili recorduri , insa care sunt mai putin riscante iar smogul nu va avea impact asupra capacitatii pulmonare a sportivilor. Doar cat de rau este smogul de la Beijing? Este de la doua pana la trei ori mai mare decat ceea ce Organizatia Mondiala a Sanatatii considera a fi sigur. Chinezi au luat cateva masuri de combatere a poluarii aerului, inclusiv deplasarea a 200 de fabrici, eliminarea a 60000 autobuze si taxiuri din traseul obisnuit si extinderea sistemului de metrou. In plus, 340 de fabrici din jurul stadionului olimpicau fost inchise pe perioada Jocurilor Olimpice. Cu toate acestea, actiunile lor se pare ca au fost facute un pic cam prea tarziu.

  • Baseball-ul eliminat, handbalul ramane

Jocurile Olimpice de vara ar putea sa nu fie ultima data cand se mai vorbeste despre baseball, dar nu se va mai practica, cel putin pentru o perioada de timp. Jocurile din 2012 nu vor include sporturi americane (poate la cele din 2016 sau 2020), lucru datorat mai mult dictatorului cubanez Fidel Castro. Echipa din Cuba a castigat trei din cele patru medalii de aur la baseball, si de atunci beseball-ul a devenit sport olimpic la Olimpiadele din 1992, si fostul aruncator a fost acuzat ca face abuz de putere pentru a obtine pe listele olimpiadelor un sport la care Cuba a excelat. Cum nu o sa urmariti baseball in aceasta vara, ati putea totusi sa aruncati un ochi pe terenul de handbal. Asemanator cu fotbalul, numai ca jucatorii isi folosesc mainile si nu picioarele pentru a deplasa mingea, acest sport a otinut medalii la olimpiade inca din 1970 . La Jocurile Olimpice din vara lui 2008 vor participa 10 echipe de handbal, inclusiv Islanda, care a avut o calificare cu probleme.

  • Torta a fost deja stinsa de mai multe ori

Torta Olimpica poate rezista fara sa se stinga unui vant care sufla cu 65 km / h vant si unei ploi care atinge pana la 50 de milimetri pe ora. Cu toate aceste, ea a fost stinsa de cateva ori in cele 129 de zile in care a fost purtata, de-a lungul celor 137.000 km parcursi incepand din Martie. Pentru ca aprinderea ei s-a confruntat cu protestatari care demonstrau impotriva Chinei si militau pentru drepturile omului in obtinerea de recorduri , torta a fost stinsa aproape la fiecare pas din motive de siguranta. In plus, din respect pentru victimele cutremurului din Sichuan, torta a fost oprita timp de trei zile, in luna mai.

  • Nu poti manca caine pe durata Jocurilor Olimpice din acest an

Daca ti-ai planificat in concediul acesta sa mergi la Olimpiade si sa faci un ospat din cel mai bun prieten al omului, ar fi cazul sa-ti iei gandul . Anul acesta pe durata olimpiadelor in China nu se va manca niciun sortiment canin, iar oficialii chinezi au anuntat deja ca va lipsi din meniul restaurantelor, cainele. Carnea de caine a fost de asemenea interzisa la Jocurile Olimpice din 1988, care au avut loc ala Seul , in Coreea. In plus, in efortul de a mentine ordinea la JO, Comitetului de Organizare de la Beijing a intocmit o lista de reguli, pe care cei care participa la eveniment trebuie s-o urmeze. Participanti nu au voie sa scuipe, sa tipe , sa injure, sa vorbeasca nepoliticos, sa stea in picioare in sectiunea de scaune, sa fluture steagurile altor natiuni decat ale celor care concureaza. De asemeni nu au voie sa sa intre pe stadion pumnale,cruci, cutite, artificii, arme, materiale radioactive, instrumente cu laser, instrumente muzicale si alcool.

  • Jocurile au mutat fortat din casele lor 1,5 milioane de persoane

In timp ce guvernul chinez poate fi condamnat la nivel global pentru tratamentul pe care il acorda Tibetului si cetatenilor care practica Falun Gong, nici in Beijing nu-ti poti face foarte multi prieteni, de asemenea. Centrul pentru Drepturile Locuintelor si Evacuarilor de la Geneva, afirma ca mai mult de 1,5 milioane de cetateni chinezi au fost stramutati din cauza Jocurilor Olimpice 2008 - actiune ce a fost totusi condamnata de Guvern. Chiar mai rau, politia de la Beijing se pare ca a inchis de nenumarate ori rezidenti protestatari care s-au opus evacuarilor.

FESTIN PENTRU OCHI : Pentru a afla mai mult despre sporturile participante, program, membri, medalii rezultate stiri si cele mai noi fotografii , click AICI, sau pe situl oficial al JO : "One World One Dream " .

Conform Stiati-Ca.com ...

  • dimensiunea primului Stadion Olimpic a devenit unitate de masura? Astfel, un stadion este egal cu 400 m (1 stadium = 400 meters).
  • Milo din Croton este singurul atlet din toate timpurile care a reusit sa obtina victorii la sase editii ale olimpiadelor? Despre acesta se spune ca, imediat dupa incheirea unei editii, obisnuia sa care un vitel nou-nascut in spate timp de 4 ani, pana la urmatoarea Olimpiada. La inceperea unei noi competitii, el cara animalul matur (4 ani) in spate pe intreaga lungime a stadionului iar apoi il omora si il manca.
  • filozofii Socrate, Pitagora, Plato, Aristotel sau fondatorul medicinei - Hipocrate, au participat ca atleti la Jocurile Olimpice? Plato chiar a castigat doua editii ale Olimpiadei la pankration, un sport de contact definit ca un mix intre box si wrestling.
  • a doua editie a JO, desfasurata la Paris, a reprezentat prima editie la care femeile au avut voie sa concureze?
  • desi Olimpiadele reprezinta cele mai mari competitii sportive ale lumii, ele au, per total, o audienta televizata mai mica decat Cupa Mondiala la fotbal?
  • Statele Unite au gazduit cele mai multe editii ale Olimpiadelor? Astfel, in SUA au avut loc 4 editii ale Jocurilor Olimpice de vara (St. Louis - 1904; Los Angeles - 1932, 1984; Atlanta - 1996) dar si tot atatea ale celor de iarna (Lake Placid - 1932, 1980; Squaw Valley - 1960; Salt Lake City - 2002).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.