Secretarul general al NATO Jaap de Hoop Scheffer a cerut astazi incetarea imediata a violentelor din Osetia de Sud si lansarea unor discutii directe intre partile implicate.

"Secretarul general al NATO este profund ingrijorat de evenimentele care se petrec in regiunea georgiana Osetia de Sud", se arata intr-un comunicat al Aliantei. "Urmarim indeaproape situatia, iar secretarul general al NATO cere tuturor partilor implicate sa puna capat imediat ciocnirilor armate si sa lanseze negocieri directe".

Georgia a incercat sa obtina statut oficial de tara candidata la aderarea la NATO, la summitul de la Bucuresti. Cererea sa a provocat diviziuni in randul tarilor membre, dintre care unele nu doreau sa supere Moscova, care se opune vehement acestei perspective. Georgia, ca si Ucraina, a primit totusi la summitul de la Bucuresti promisiunea ca va adera la Alianta, intr-un viitor neprecizat.

Si Uniunea Europeana este foarte ingrijorata de luptele din Osetia de Sud si cere tuturor partilor sa renunte la violenta, a declarat vineri un oficial al UE
.

"Urmarim foarte, foarte atent, suntem foarte ingrijorati de modul in care evolueaza situatia", a declarat oficialul, care a solicitat pastrarea anonimatului. "Repetam mesajul nostru tuturor partilor - sa inceteze imediat violenta", a mai spus oficialul european.

Uniunea Europeana este in contact cu partenerii internationali, inclusiv Rusia, Statele Unite, Georgia si Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), potrivit oficialului UE.
De asemenea, Organizatia de Securitate pentru Cooperare in Europa (OSCE) si-a exprimat "profunda ingrijorare" in legatura cu violentele din provincia separatista Osetia de Sud si a cerut partilor beligerante sa vina la masa negocierilor.

Ministrul finlandez de externe, Alexander Stubb, presedintele in exercitiu al OSCE, a declarat seara trecuta ca a fost in legatura cu Tbilisi si Thinvali si a invitat cele doua parti sa se intalneasca la Helsinki cat mai curand posibil. "Situatia in zona de conflict este extrem de tensionata si se impune o detensionare a relatiilor imediat", a precizat el intr-un comunicat.

Stubb a declarat ca intentioneaza sa mearga in Georgia in viitorul apropiat.

"Vom incerca din nou astazi sa stabilim un contact direct (intre Georgia si Osetia de Sud). Este necesar, pentru a ajunge la un armistitiu", a declarat trimisul OSCE in Georgia.

Consiliul Europei a cerut intr-un comunicat "incetarea imediata si neconditionata a focului" in republica separatista Osetia de Sud.

"Principala prioritate este de a se instaura incetarea imediata si neconditionata focului", a declarat secretarul general a Consiliului Europei, Terry Davis. "Incetarea focului ar trebui sa fie urmata de negocieri directe care sa duca la rezolvarea pasnica si durabila" a conflictului, a subliniat el.

Secretarul general si-a exprimat ingrijorarea cu privire la "bilantul victimelor in urma escaladarii violentelor din Georgia, care nu inceteaza sa creasca" si cere partilor sa se abtina "de la orice actiune care risca sa provoace moartea unor civili".

"Tara este in prezent in pragul unui razboi, care ar avea consecinte catastrofale pentru populatia din regiune", a apreciat el.

Si organizatiile neguvernamentale internationale au reactionat la acest conflict.


Comitetul internațional al Crucii Roșii (CICR) a cerut deschiderea unui "culoar umanitar" în Osetia de Sud, pentru a permite ambulanțelor să evacueze persoanele rănite în urma luptelor.


"Suntem foarte îngrijorați de situația umanitară (...) Ambulanțele sunt blocate, spitalele sunt pline, iar intervențiile chirurgicale se fac pe culoare", a declarat un purtător de cuvânt al CICR.

Una dintre fortele implicate direct in conflict, presedintele Georgian, Mihail Saakasvili a ordonat mobilizarea completa a militarilor in rezerva din armata tarii sale, dupa ce avioanele ruse au bombardat pozitii de pe teritoriul georgian.

Saakasvili a acuzat Rusia de o "operatiune militara la scara larga impotriva Georgiei" si a ordonat mobilizarea rezervistilor. "Am mobilizat mii de rezervisti. Va cer sa nu va temeti de atacuri", a spus Saakasvili intr-un discurs difuzat de televiziune.

Seful statului georgian a cerut vineri Rusiei sa "opreasca bombardamentele" asupra oraselor georgiene, in care a precizat ca tara sa se confrunta cu o "interventie militara de anvergura".

De asemenea, Georgia a avertizat cealalta republica autoproclamata de pe teritoriul sau, Abhazia, sa nu se implice in conflict.

"Speram ca separatistii abhazi nu vor intreprinde actiuni care sa complice situatia", a declarat ministrul georgian pentru reintegrare, Temur Iakobasvili. "Contam pe faptul ca abhazii nu vor pune probleme in plus in regiune, pentru ca ar fi deplorabil pentru toata lumea", a spus el.

Liderul abhaz Serghei Bagaps a anuntat ca circa 1.000 de voluntari din regiunea sa se indreapta spre Osetia de Sud pentru a lupta impotriva fortelor georgiene.

O declaratie similara a facut si presedintele provinciei ruse Osetia de Nord.

Bagaps a spus de asemenea ca a ordonat trupelor sale sa se apropie de frontiera cu Georgia, de teama ca atacul din Osetia de Sud va fi urmat de o incursiune georgiana in Abhazia.

Insa situatia parea sa fie calma, desi tensiunea se simtea la Gali, din apropierea frontierei georgiene. "Situatia din Gali este extrem de tensionata, dar nu exista miscari de oameni sau de trupe si consolidam paza frontierei cu fortele pe care le avem", a declarat un oficial din oras.

"Este vineri, pietele sunt pline, oamenii sunt afara. Dar situatia s-ar putea schimba radical in orice moment. Saakasvili ne-a aratat ca nu isi respecta cuvantul", a spus el.

Avioane ruse au bombardat satul georgian Karelin, din apropierea Osetiei de Sud, si orasul Gori, din estul tarii, a anuntat partea georgiana. Gori este un oras cu 50.000 de locuitori, aflat la 76 de kilometri vest de capitala Georgiei, Tbilisi.

Atacurile georgiene au ucis cativa soldati rusi din fortele de mentinere a pacii din Osetia de Sud, a anuntat purtatorul de cuvant al fortelor ruse de mentinere a pacii.

Obuze de artilerie "cad direct asupra cazarmilor" fortelor ruse de mentinere a pacii desfasurate la Thinvali, capitala republicii separatiste Osetia de Sud.

Totusi, fortele georgiene au incercuit principalul oras din Osetia de Sud, iar 15 civili au fost ucisi in bombardamente, conform autoritatilor Osetiei de Sud.

Abhazia si Osetia de Sud si-au declarat independenta de Georgia la inceputul anilor '90, in urma unor razboaie sangeroase de dupa dezmembrarea URSS.

Pe de alta parte, premierul rus Vladimir Putin, aflat la Beijing pentru a participa la deschiderea Jocurilor Olimpice a declarat ca a vorbit despre aceasta cu presedintele american si colegii rusi si ca toata lumea este de acord: nimeni nu are nevoi de razboi, a declarat Vladimir Putin dupa o intalnire la Beijing cu presedintele kazah, Nursultan Nazarbaiev.

Oricum, Rusia isi va apara "compatriotii" din Osetia de Sud, a anuntat presedintele Parlamentului rus, Boris Grizlov.

Rusia este principala sustinatoare a separatistilor din Osetia de Sud si majoritatea populatiei non-georgiene din acest teritoriul are pasapoarte rusesti. Liderii rusi au promis ca vor proteja acesti cetateni, daca Georgia ataca Osetia de Sud.

Cu toate acestea, Ministerul rus de Externe neaga ca fortele sale aeriene au atacat Georgia.