Marea Bariera de Corali, situata in largul coastei de nord-est a Australiei, a fost afectata sambata de un cutremur cu magnitudinea 5,2, un fenomen foarte rar in aceasta zona clasata in patrimoniul mondial al umanitatii.

Cutremurul s-a produs la ora 15.30 (8.30, ora Romaniei), la circa 124 de kilometri sud-est de localitatea Townsville, la o adancime de zece kilometri, potrivit Institutului american de Geofizica (USGS). Nici o alerta de tsunami nu a fost declansata, iar seismul nu s-a soldat nici cu victime, nici cu pagube, potrivit primelor informatii, scrie MEDIAFAX.

  • Australia, situata departe de falii tectonice, nu este decat in mod exceptional afectata de seisme

Marea Bariera de Corali a fost avariata de inundatiile de amploare care s-au inregistrat in nord-estul Australiei in ianuarie si de ciclonul Yasi de la inceputul lui februarie, iar potrivit expertilor ar putea avea nevoie de mai multi ani pentru a se reface.

Clasata in patrimoniul mondial al UNESCO, Marea Bariera se intinde pe o suprafata de circa 345.000 de kilometri patrati si constituie cel mai vast ansamblu coraligen din lume. Cu 400 de specii de corali, 1.500 de specii de pesti si 4.000 de specii de moluste, ea adaposteste numeroase specii pe cale de disparitie.

Pe de alta parte, in Noua Zeelanda, orasul Christchurch a fost afectat sambata de o replica de magnitudine 5,2 a cutremurului de la 22 februarie, soldat cu cel putin 181 de morti. Seismul a fost inregistrat la ora 17.49 (8.49, ora Romaniei), avand epicentrul la 16 kilometri de oras si la o adancime de noua kilometri, potrivit USGS.

Aceasta replica seismica nu s-a soldat nici cu victime, nici cu pagube, dar alimentarea cu electricitate a fost intrerupta pentru scurt timp in unele cartiere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.