Un inginer spaniol de la Agentia Spatiala Europeana a gasit o solutie noua: folosirea satelitilor din jurul Terrei pentru a prezice producerea tsunamiurilor.

Geamandurile si seismografele sunt singurele instrumente din prezent care anunta cu cateva minute inainte producerea unui tsunami (de obicei, populatia are la dispozitie mai putin de o ora pentru a ajunge intr-un loc sigur), scrie El Mundo.

Atunci cand seismografele inregistreaza un cutremur submarin cu magnitudinea de peste 6.5 Richter, exista riscul producerii unui tsunami. Automat se declanseaza o alerta desi nu exista certitudinea ca valul va lovi coasta. Totusi, in cativa ani, tehnologia spatiala s-a dezvoltat in mod spectaculos, reusind chiar sa ajute la prezicerea acestor valuri seismice distrugatoare.


Un proiect al Agentiei Spatiale Europene semnat de inginerul spaniol Manuel Martin-Neira foloseste tehnologia satelitilor din jurul Terrei pentru a masura inaltimea de la suprafata oceanului. Programele sunt multe dar cele mai urgente sunt cele care pot anunta mai mult timp in avans producerea valurilor seismice. Sistemul PARIS se afla in faza de studiu, insa ar putea deveni un instrument real intre 2017, respectiv 2018.


Sistemul dezvoltat de acest inginer in radiometrie si microunde a fost patentat la inceputul anilor 90 de catre Agentia Spatiala Europeana. „In acel moment exista in spatiu numai sistemul de navigare GPS si GLONASS. Cu timpul, si alte tari si-au dezvoltat sisteme noi de navigare prin satelit”, explica inginerul spaniol.

Desi testele PARIS se realizeaza cu sistemul de navigare al satelitului european GALILEO, acesta va putea primi semnale directe din toata reteaua globala de sateliti pentru a calcula inaintimea la suprafata oceanului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.