Un tsnumai de zece metri a atins vineri coastele Sendai din nord-estul Japoniei, acesta fiind declansat de cutremurul cu magnitudinea de 8,9 produs cu putin timp inainte in largul coastelor Japoniei, relateaza AFP, care prezinta cele mai importante tsunami produse in lume in ultimii sapte ani.
  • 26 decembrie 2004 : ASIA DE SUD-EST - Un cutremur produs in largul insulei Sumatra (Indonezia), cu o magnitudine de 9,3 - cel mai puternic cutremur din ultimii 40 de ani - genereaza un tsunami care afecteaza coastele a aproximativ zece tari din Asia de Sud-Est, provocand peste 220.000 de morti. In provincia indoneziana Aceh, unde nivelul apei a crescut pana la peste 30 de metri, au murit aproximativ 168.000 de persoane. Valul seismic s-a propagat la sute de kilometri, afectand, de asemenea, insulele Maldive si Somalia, scrie MEDIAFAX.
  • 17 iulie 2006 : INDONESIA - Un cutremur cu magnitudinea de 7,7 provoaca un tsunami pe coasta de sud a insulei Java, soldat cu 654 de morti.
  • 2 aprilie 2007 : INSULELE SALOMON - Un tsunami loveste vestul insulelor Salomon (Pacificul de Sud), provocand moartea a 52 de persoane. Treisprezece sate de coasta sunt devastate de valul seismic generat de un cutremur cu magnitudinea 8.
  • 29 septembrie 2009 : SAMOA - Peste 190 de persoane au murit in insulele Samoa, Tonga si Samoa americana dupa un cutremur cu magnitudinea de 8, care a provocat un tsunami. Majoritatea victimelor, peste 150, au fost inregistrate in Samoa, unde un tsunami a devastat coasta de sud a insulei Upolu, cea mai populata din arhipelag.
  • 27 februarie 2010 : CHILE - Un cutremur, urmat de tsunami, loveste zona central-sudica a statului Chile, provocand moartea sau disparitia a 555 de persoane. Majoritatea victimelor au fost inregistrate in zona de coasta Maule, la 400 de kilometri sud-vest de Santiago.

  • 25 octombrie 2010: INDONESIA - Peste 400 de persoane au murit intr-un tsunami generat de un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,7 in arhipelagul Mentawai, in largul Sumatrei.

  • 11 martie 2011: JAPONIA - Un tsunami de zece metri atinge coastele Sendai (nord-est), la scurt timp dupa un cutremur cu magnitudinea de 8,9 produs in largul arhipelagului. O alerta de tsunami a fost emisa pentru aproape toate coastele Pacificului, inclusiv Australia si America Centrala si de Sud. [Cele mai puternice cutremure produse in ultimul secol]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.