Seismul cu magnitudinea de 8,9 grade, produs vineri in Japonia, a mutat axa de rotatie a Pamantului cu 10 centimetri si a deplasat principala insula a Japoniei cu 2,4 metri. Afla detalii.

Acesta este rezultatul preliminar ale studiilor efectuate de INGV, Institutul National de Geofizica si Vulcanologie din Italia, citate de earthissues.com

Potrivit expertilor, impactul seismului asupra axei de rotatie a Pamantului a fost chiar mai semnificativ ca cel provocat in 2004, de cutremurul inregistrat in Sumatra, impact ce a miscat axa Terrei cu 7 centimetri liniari. Cea mai mare consecinta de acest gen a avut loc dupa seismul produs in 1960 din Chile, cand axa Pamantului s-a miscat cu 8 centimetri. In prezent, acesta a fost deplasata cu alti 10 centimetri.

  • Insula Japoniei s-a deplasat din loc
De asemenea, cutremurul pare sa fi deplasat principala insula a Japoniei, cu 2,4 metri, au declarat experti citati de CNN.

"Acum stim ca o statie GPS s-a miscat 8 feet (n.r- 2,4 metri) si am vazut o harta de la GSI (n.r- Autoritatea pentru informatii geospatiale) din Japonia" care pare sa confirme acest lucru, a declarat Kenneth Hudnut, geofizian la USGS.

  • Consecinte catastrofale?
La fel ca in cazul seismului produs in Chile pe data de 27 februarie, consecintele in urma dezastrului nu se numara doar in pierderi de vieti omenesti sau bunuri materiale. Zilele vor fi mai scurte. In cazul cutremurului amintit, ziua s-a micsorat cu 1.26 microsecunde (n.r: o secunda are un milion de microsecunde), iar axa s-a deplasat 8 centimetri.
Un alt fenomen astronomic va avea loc in data de 19 martie, cand Luna se va apropia de Pamant la cea mai mica distanta din 1992 incoace, de numai 356.578 de km, iar acest lucru a dat nastere unor idei conform carora vor avea loc calamitati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.