Jurgis Kairys, unul dintre cei mai faimosi piloti acrobati ai lumii, face spectacol la Otopeni Air Show.
Cand avea 6 ani, pasarile care planau pe cer i-au trezit pasiunea pentru zbor. Douazeci de ani mai tarziu, Jurgis Kairys avea sa devina el insusi o pasare zburatoare, in invelis de kevlar. Acrobatiile sale au facut inconjurul lumii, iar curajul lui a urcat pe cele mai inalte culmi odata cu exercitiile extrem de indraznete. In mai putin de o luna, pilotul multiplu campion vine la Otopeni Air Show 2010 sa ne arate ce inseamna maiestria in aer. [Cel mai spectaculos miting aerian al anului se apropie]

Jurgis Kairys este unul dintre cei mai faimosi piloti acrobati din lume. Zborurile lui sunt intotdeauna duse la o extrema, dar indelung studiate, astfel incat orice miscare sa fie cat se poate de sigura. Indrazneala sa n-a dat gres niciodata. A tintuit in schimb privirile oamenilor pe cer, a starnit aplauze si a adunat manunchiuri de medalii.

Pana acum, Kairys a zburat in sute de demonstratii si competitii de acrobatie aeriana. A castigat trei medalii de aur si doua de argint la Campionatele Mondiale si Campionatele Europene, a castigat seria World Grand Prix si prima editie RedBull AirRace. Are 58 de ani si o poveste la fel de spectaculoasa ca si traiectoria avioanelor pe care le struneste.

Jurgis Kairys s-a nascut in Krasnojarsk, Siberia, unde parintii lui, lituanieni de origine, fusesera exilati de catre sovietici. Cand avea 6 ani, familia sa a putut sa se intoarca in satul natal din Lituania. Aici, de la marginea campurilor, Jurgis urmarea zborul pasarilor si al avioanelor agricole, captivat de felul in care brazdau cerul si pluteau printre nori.

Pentru tanarul Jurgis, zborul s-a transformat rapid din admiratie in tel precis. Asa se face ca la 21 de ani, absolvea Scoala Tehnica de Aviatie de la Viborg. Mai intai a fost mecanic de aeronave, apoi a devenit inginer, dupa care si-a inceput cariera de pilot acrobat la Clubul de Acrobatii Aeriene din Kaunas, Lituania.

N-a fost deajuns. Pofta de aventura si de perfectiune l-au impins pana la Academia de Aviatie Civila din Sankt Petersburg, pe care a absolvit-o in 1984, devenind pilot inginer. Si de aici, drumul lui devine un zbor de sageata in lumea celor mai buni piloti acrobati de pe planeta.

In aer, curajul si talentul l-au ajutat sa experimenteze manevre noi. Pe pamant, ingineria l-a ajutat sa-si perfectioneze aeronavele pe care performeaza. In urma cu putin timp, Kairys si-a construit chiar propriul avion, JUKA, cu caracteristici unice, pe care il imbunatateste constant. Mai mult decat atat, Departamentul de Design de la Sukhoi - cel mai mare constructor de aeronave din Rusia - a reconfirmat valoarea acestui inginer pilot de exceptie, propunandu-i o colaborare pentru proiectarea a trei tipuri de aeronave de acrobatie: Sukhoi 26, Sukhoi 29 si Sukhoi 31.

Pentru Kairys, cerul n-a insemnat niciodata o limita. Ci spatiul infinit in care a putut testa noi si noi posibilitati de zbor. A inventat mai multe evolutii acrobatice, a fost primul pilot care a facut o “cobra” cu un avion cu elice si tot primul care a facut un avion sa planeze asa cum o face un elicopter. Una dintre cele mai spectaculoase reprezentatii ale sale a fost un zbor sub un pod pietonal, inalt de doar 7 m, pe dedesubtul caruia Kairys a trecut cu avionul in zbor pe spate.

Performantele lituanianului Jurgis Kairys sunt greu de contorizat. Iar numarul lor va creste odata cu promisiunile pilotului de a trasa pe cer acrobatii din ce in ce mai complexe. Primele surprize in zbor le vom descoperi in doar cateva saptamani, cand Kairys va aduce adrenalina pe cerul din Otopeni in cadrul mitingului aviatic Otopeni Air Show - 2010, programat pe 17 iulie la Aeroportul International Henri Coanda. Tot atunci, zeci de aeronave si peste 70 de piloti experimentati vor face demonstratii in cel mai impresionant eveniment aviatic organizat in acest an in tara noastra.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.