IT&C 15 Iulie 2008 22:49
Un blogger rus condamnat pentru ca a insultat politia si-a aparat public luni dreptul la exprimare in Rusia, unde internetul, ultima insulita de libertate, a devenit tinta unui minister de interne dornic sa controleze site-urile "subversive", comenteaza AFP

"Nu cred ca am comis o crima", a declarat intr-o conferinta de presa de la Moscova Savva Terentiev, muzician din Siktivkar (nord), condamnat la un an de inchisoare cu suspendare pentru ca a scris pe blogul sau ca detesta politistii si a cerut ca acestia sa fie arsi de vii "ca la Auschwitz".

Avocatul sau, Vladislav Kosninev, a calificat condamnarea drept "ilegala si nefondata", anuntand ca a facut apel luni si declarandu-se gata sa mearga la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului de la Strasbourg, daca va fi cazul, anunta NewsIn.

Savva Terentiev a recunoscut ca a publicat comentarii "destul de tari", insa nu a revenit asupra termenilor pe care i-a folosit.

Politia din Rusia are reputatia ca este foarte corupta si majoritatea rusilor afirma ca nu au incredere in aceasta institutie, potrivit sondajelor.

La proces, procurorul Lada Luzan a calificat comentariile bloggerului drept un "act de extremism, din moment ce obiectul incitarii criminale este reprezentat de indivizi care exercita functii pentru protejarea ordinii publice si legilor".

"Nimeni nu a dovedit in justitie ca aceste comentarii au reprezentat un pericol pentru societate"
, a reactionat luni Anton Nossik, blogger rus si vedeta locala a internetului. Acesta a mai spus ca tentativele politiei de a controla webul sunt absurde.

Ministrul rus de interne Rasid Nurgaliev a cerut la sfarsitul saptamanii trecute deputatilor sa amendeze legea presei pentru ca internetul sa intre in aceasta categorie, ceea ce ar permite sanctionarea bloggerilor pentru comentarii "extremiste". "In prezent, problema responsabilitatii penale pentru incitarea la extremism si la terorism pe web devine din ce in ce mai actuala", a declarat acesta.

Maria Gaidar, militanta a partidului de dreapta SPS, care a dus o campanie anti-Kremlin foarte caustica pe internet inainte de alegerile legislative din decembrie 2007, a considerat o absurditate ideea de a asimila internetul presei, ceea ce ar echivala, potrivit ei, cu "a declara mass-media orice mijloc de comunicare", inclusiv SMS-urile.

Contactata de AFP, Gaidar a subliniat totusi ca oricine trebuie sa fie responsabil pentru declaratiile sale si a spus ca pedeapsa lui Savva Terentiev i se pare "adecvata".

Parlamentul rus a adoptat definitiv in urma cu un an amendamentele la legea extremismului, criticate ca fiind un mijloc de a limita actiunile opozitiei inainte de alegerile prezidentiale din martie 2008 care l-au adus la putere pe Dmitri Medvedev. Aceste amendamente au introdus in Codul Penal notiunea de infractiuni si delicte comise din "motive de ura politica si ideologica", pe langa cele comise din ura rasiala sau religioasa.

"Este o prostie sa consideri internetul un mijloc de comunicare in masa, dar cine spune ca autoritatile nu sunt in stare sa faca prostii?", se intreaba ironic expertul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.