IT&C 30 Iunie 2008 02:58
Romanii sunt europenii care utilizeaza cel mai putin serviciile de telefonie, se afla pe penultimul loc din punctul de vedere al detinerii unui computer personal si/sau a unei conexiuni la Internet, dar sunt printre cei mai informati in ceea ce priveste tarifele la telefonia mobila, releva un studiu CE.

Daca in Romania patru din cinci locuinte au conexiune la o linie telefonica fixa sau mobila, media la nivelul Uniunii Europene este de 95%, releva un studiu Eurobarometru comandat de Comisia Europeana (CE) si realizat de Eurostat. Totodata, CE puncteaza ca cele 15 state membre vechi ale blocului comunitar au o medie de 97%, mai ridicata decat cea de 91% a celor 12 tari care au aderat mai recent, printre care se numara Romania si Bulgaria cu 89%, Ungaria cu 91% sau Lituania cu 90%. Cel mai aproape de media comunitara se regasesc Germania si Polonia, cu o medie de 95%.

In Luxemburg, Olanda, Suedia si Cipru, studiul releva ca toate locuintele au cel putin o linie de telefonie fixa sau mobila. Dintre locuintele Romaniei, 32% folosesc simultan linii de telefon fixe si mobile, 15% au numai telefoane fixe, 33% utilizeaza numai servicii de comunicatii fara fir, iar 20% nu au acces la telefonie.

In Lituania, numai 24% dintre gospodarii au in acelasi timp linie telefonica fixa si mobila, in timp ce 53% folosesc numai telefonia mobila. In Suedia, Luxemburg, Olanda si Malta, intre 85 si 88% dintre locuinte folosesc simultan comunicatiile fixe si mobile, in timp ce proportiile utilizatorilor care opteaza pentru numai una dintre variante scad pana in jurul valorii de 10%.

Astfel, Romania se situeaza pe pozitia 22 in functie de gradul de utilizare simultana a telefoniei fixe si mobile, dintre cele 27 de state ale Uniunii Europene. Totodata, Romania este tara cu cea mai scazuta rata de utilizare a telefoniei mobile, numai 66% din locuinte folosind astfel de servicii, fata de 68% in Bulgaria, 78% in Germania sau peste 90% in Olanda, Finlanda, Danemarca, Luxembourg, Cehia, Italia, Suedia, Cipru, Slovenia si Irlanda. Media UE in functie de acest indicator este de 83%.
Romanii se numara printre europenii care citesc cel mai des studii comparative privind tarifele in sectorul telefoniei mobile publicate de companii sau organizatii care nu activeaza implicit pe aceasta piata, la polul opus situandu-se finlandezii si ungurii.

In ceea ce priveste locuintele fara servicii de telefonie, media comunitara a scazut cu un punct procentual, in timp ce, pentru Romania, procentajul s-a redus cu 3 puncte, inregistrand astfel a treia performanta din UE, dupa cele 5 puncte procentuale din Bulgaria, si patru din Portugalia si Ungaria.

Doar o treime dintre romani au un PC, in timp ce in UE media este de 57%

Studiul releva o crestere rapida a utilizarii serviciilor de telefonie prin intermediul internetului la nivelul celor 27 de state. In Romania exista cel putin o persoana care utilizeaza acest mijloc de comunicare in 27% dintre locuinte. Cea mai mare rata de utilizare pentru aceste servicii se regaseste in Lituania cu 58%, Letonia 51% si Cehia cu 50%, in timp ce irlandezii, spaniolii si portughezii folosesc cel mai putin telefonia online. In ceea ce priveste locuintele cu cel putin un computer personal, Romania are o rata de penetrare de 35%, singurul stat cu mai multe locuinte fara calculator fiind Bulgaria cu o rata de 27%, fata de o medie de 57% la nivelul celor 27 de state.

Cele mai multe case cu cel putin un computer se regasesc in Olanda (90%) si Danemarca (85%). Totodata, din studiu reiese ca Romania si Bulgaria sunt statele europene cu cele mai putine locuinte conectate la Internet, insa cu cele mai rapide cresteri din acest punct de vedere, din iarna lui 2007 pana in prezent. La nivelul UE, media locuintelor unde sunt utilizate servicii de televiziune se situeaza la 96%. In Cipru, Luxemburg si Malta, practic toate gospodariile folosesc un serviciu de televiziune, iar la polul opus se regaseste Finlanda (92%).

Dintre romanii care folosesc televiziunea, 77% au abonamente de cablu TV, 14% folosesc antene aeriale, 8% televiziune digitala si 2% televiziune prin satelit, prin intermediul unei antene parabolice.
Romania se regaseste printre primele zece state din Uniunea Europeana, din punctul de vedere al numarului de cetateni (73%) care cunosc numarul de urgenta 112, fata de media europeana de 42%. Numarul 112 este cel mai putin cunoscut in Bulgaria (6%), Marea Britanie (5%) si Grecia (1%). Totodata, Romania a inregistrat cea mai rapida crestere din acest punct de vedere, de 20 de puncte procentuale fata de studiul similar publicat la finele anului trecut.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.