IT&C 16 Iunie 2008 03:02
Furnizorul international de software de securitate a informatiilor, Kaspersky Lab atentioneaza in privinta cresterii fara precedent a crimei cibernetice, pierderile estimate la nivel mondial depasind 100 de miliarde de dolari pentru 2007, se arata intr-un comunicat de presa al companiei.

"Din punct de vedere al atacurilor informatice, Romania se afla inca intr-o faza emergenta, majoritatea atacurilor pe care le-am observat pana acum au fost bazate pe inginerie sociala. Nu exista inca softuri care sa atace in mod direct sisteme romanesti de banking online. Din pacate insa, asa cum s-a intamplat si in alte tari, aparitia acestora este inevitabila si ne aflam in momentul potrivit pentru a lua masurile necesare prevenirii unor incidente majore", a declarat directorul departamentului cercetare - dezvoltare Kaspersky Lab Romania, Costin Raiu. Chiar daca atacurile informatice indreptate asupra institutiilor bancare din Romania s-au bazat pe metode "vechi" de tip phishing, pierderile datorate acestor atacuri au fost destul de serioase, fapt intens mediatizat in ultimele luni. "Salutam initiativa Institutului Bancar Roman pentru aducerea in atentia mediului bancar a problematicii atacurilor cibernetice moderne si speram ca si alte institutii sa-i urmeze exemplul", noteaza compania. In ceea ce priveste producatorii de software de securitate, Kaspersky Lab sustine ca "a intensificat lupta impotriva crimei cibernetice atat prin educarea publicului larg cat si prin noile tehnologii pe care le dezvolta - cum ar fi cele introduse in Kaspersky Internet Security 2009".

Infiintata in 1997, compania Kaspersky Lab este un furnizor international de software de securitate a informatiilor. Cu sediul central la Moscova, Rusia, Kaspersky Lab are reprezentante regionale in Marea Britanie, Franta, Germania, Olanda, Polonia, Japonia, China, Coreea, Italia, Romania si SUA. Compania se extinde si mai mult prin reteaua sa globala de parteneri, cuprinzand peste 500 de companii.

Institutul Bancar Roman are ca principal obiectiv perfectionarea profesionala, pregatirea si specializarea personalului bancar, in conformitate cu strategia stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in cooperare cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si cu programele aprobate de Consiliul de Administratie.

4-5 mil. euro, prejudiciile cauzate la noi

Potrivit unei statistici realizate de Directia Generala de Combatere a Criminalitatii Organizate (DGCCO) din cadrul Politiei Romane, valoarea prejudiciilor cauzate de infractiuni informatice s-a ridicat anul trecut, in Romania, la 4-5 milioane de euro, dublu fata de anul 2006, cea mai mare parte revenind fraudelor cu carduri. "Prejudiciul in cazul infractiunilor informatice creste substantial de la an la an, iar fraudele cu carti de credit reprezinta principala componenta ca evolutie", a declarat, la sfarsitul lunii trecute, seful serviciului de combatere a criminalitatii informatice din directia de specialitate, Virgil Spiridon, precizand ca, in categoria infractiunilor informatice intra fraudele pe Internet si cele cu carduri. Serviciul de combatere a criminalitatii informatice a inregistrat anul trecut 1.276 de cazuri de infractiuni, fata de 831 de cazuri in 2006. In ceea ce priveste atacurile de phishing, Virgil Spiridon a afirmat ca s-a observat o crestere a acestui gen de infractiuni, prin care site-urile institutiilor financiare sunt clonate si se transmit mesaje electronice clientilor acestora.

"Pentru a preveni fraudele cu carduri, bancile trebuie sa adopte solutii de securitate, precum implementarea tehnologiei cu cip, dar se impune si existenta unui parteneriat public-privat, intre Politie si banci, pentru a deveni mai eficienti", a mai spus Spiridon.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.