IT&C 14 Iunie 2008 05:31
Politica extrem de dura a administratiei Bush in domeniul luptei globale contras terorismului a primit o lovitura naprasnica din partea Curtii Supreme.

Aceasta a decis, transmit agentiile internationale de presa, ca suspectii de terorism detinuti acum in inchisoarea militara de Guantanamo sa poata contesta in justitie regimul de detentie la care sunt supusi. Decizia de 70 de pagini a Curtii Supreme, adoptata la 12 mai cu 5 voturi pentru si 4 voturi contra, face referire la principiul habeas corpus, inscris si in Constitutia SUA. Conform acestui principiu, orice arestat poate cere unui judecator independent sa cerceteze motivele si probele pentru care petitionarul este lipsit de libertate. Acest principiu caracteristic dreptului anglo-saxon este – afirma juristii – o pavaza foarte solida impotriva arestarii abuzive si impotriva retinerii abuzive in detentie.

Reactii si urmari

Imediat dupa ce decizia Curtii Supreme a devenit cunoscuta, Procurorul General al SUA a afirmat ca este „profund dezamagit” de hotararea Curtii, precum si ca „procesele in care suspectii de terorism apar in fata unor tribunale militare vor continua”. Presedintele Bush – aflat la Roma, unde urmeaza sa se intalneasca astazi cu Papa – a declarat ca „executivul va respecta aceasta decizie”, dar a precizat si ca „este alaturi” de cei patru judecatori care au respins-o. Cu maxima probabilitate, decizia Curtii Supreme va fi urmata de un val de plangeri formulate de catre teroristii inchisi acum la Guantanamo si de catre avocatii lor. Un locotenent-comandor din US Navy, care este acum avocatul din oficiu al fostului sofer al lui Osama ben Laden, a declarat deja ca „intreaga baza legala a existentei inchisorii de al Guantanamo a disparut”.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.