IT&C 13 Mai 2008 01:04
Compania a reusit deja sa "traduca" undele cerebrale ale unor gameri. Specialistii sai mai lucreaza la vindecarea SIDA pe calculator, dar si la o harta 3D a universului.

Compania americana Microsoft incearca, in prezent, sa creeze un vaccin pentru SIDA pe computer si sa citeasca gandurile, a declarat, recent, la Redmond, Rico Malvar, general manager Microsoft Research.
Cercetatorii Microsoft s-au gandit sa redea tulpina virusului in mod grafic, pe ecranul computerului. Pentru ca nu exista doua persoane care sa aiba acelasi virus (acesta devine mutant imediat dupa infectare), singura solutie pare sa fie identificarea punctelor comune intre mai multe tulpini SIDA, pentru ca un vaccin sa devina posibil, prin studierea tiparelor aminoacizilor care determina sistemul imunitar sa declanseze lupta impotriva virusului.

In laboratoarele Microsoft se mai lucreaza si la citirea gandurilor: cu ajutorul unei casti, cercetatorii au reusit sa “vada” undele cerebrale, printr-un proces numit electroencefalografie, si pe aceasta baza sa faca diferenta, spre exemplu, intre un gamer care se joaca in multiplayer, de unul singur sau care se odihneste.
Printre alte proiecte ale echipelor de cercetare Microsoft se numara si reconstruirea mediului inconjurator in 3D, pe baza pozelor pe care le face, spre exemplu, un turist intr-un oras.

Noua tehnologie Microsoft pentru vizualizarea imaginilor se numeste Photosynth si functioneaza pe baza unui numar mare de poze ale unui loc sau obiect, pe care sistemul le analizeaza, determina punctele lor comune, apoi afiseaza fotografiile intr-un spatiu tridimensional, aratand cum se leaga aceste poze unele de altele.

Si pentru ca Microsoft nu se putea opri aici, cercetatorii sai incearca sa faca si o harta 3D a universului. Astfel, cu ajutorul WorldWide Telescope (o tehnologie care va fi lansata curand pe Worldwidetelescope.org), oricine va putea calatori virtual prin spatiu, gratie terabitilor de imagini pusi cap la cap.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.