IT&C 6 Mai 2008 04:21
O metoda de criptare care se bazeaza pe principiile mecanicii cuantice ar putea sa faca din “meseria” hackerilor o misiune imposibila, oferind un grad de securitate a comunicarii electronice de aproape 100%.

In prezent, internetul isi tra­ieste inca virsta copilariei si potentialul sau ii permite sa ajunga la un moment dat un instrument de gestionare a pla­netei, este de parere inventatorul web-ului, Tim Berners-Lee, citat de BBC. Web-ul viitorului va pune toate informatiile din lume la indemina utilizatorului, afirma Berners-Lee, la 15 ani de cind CERN (Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara) a facut public codul World Wide Web.

O preocupare fireasca in acest context in care internetul este me­diul de vehiculare a informatiilor de tot felul, este asigurarea unui grad ridicat de securizare a comunicarii, existind in acest domeniu o cursa strinsa intre programatorii din domeniul protocoalelor de comunicare si hackerii pregatiti sa exploateze vulnerabilitatile acestora.

In prezent, cea mai evoluata metoda de criptare clasica poate fi neutralizata cu ajutorul unor resurse mari de calcul. Pe masura ce puterea de procesare creste, criptarea clasica se va dovedi tot mai vulnerabila. Metoda considerata de majoritatea specialis­tilor in domeniu ca fiind o solutie la aceasta problema o reprezinta criptografia cuantica (QKD). Un proiect european de cercetare, SECOQC, are ca scop dezvoltarea unei retele internationale de comunicatii si­gure bazate pe aceasta metoda. QKD ofera, teoretic, un cod imposibil de spart, principiile mecanicii cuantice care stau la baza conceperii sale facind posibil ca, in ca­zul in care se incearca intercep­tarea unui mesaj, emi­tatorul si destinatarul sa fie ins­tiintati de aceas­ta tentativa. In acest caz, cele doua parti pot abandona cheia de crip­tare si pot opta pentru alta. Cheia de criptare este practic o secventa de biti (1 sau 0) folosita la codarea si decodarea mesajului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.