IT&C 3 Mai 2008 04:08
Telefoanele mobile si organizatoarele personale devin tot mai sofisticate, au functii din ce in ce mai apropiate de calculatoare, utilizatorul putandu-le folosi nu doar pentru apeluri si mesaje scurte ci si pentru a-si gestiona contactele, a redacta documente si tabele sau prezentari complexe.

In general, oamenii de afaceri si cei care lucreaza in companii adora smartphone-urile si PDA-urile pentru cateva functii care le permit sa isi continue munca de la birou atunci cand se afla departe de calculator si au un pic de timp la dispozitie. Pot sa isi verifice emailul cand stau in trafic, pot sa isi termine raport asteptand la check-in in aeroport sau pot sa modifice un contract direct din camera de hotel daca se afla in deplasare. Mai mult, telefoanele inteligente iti permit sa navighezi pe Internet oriunde te-ai afla.

Riscurile cresc odata cu productivitatea

La o prima privire, smartphone-urile si PDA-urile sunt niste dispozitive care au ca principal efect cresterea productivitatii pentru ca avand la indemana toate aceste functii inteligente, angajatul (fie el junior in vanzari sau manager) nu isi va infrana pornirea de a-l folosi ori de cate ori are timp.

Odata cu functiile avansate vin insa si riscurile si orice posesor al unui astfel de smartphone trebuie sa fie constient ca se expune unor pericole similare cu cele intalnite in sfera calculatoarelor personale.

De ce? Pentru ca fiecare smartphone sau PDA are nevoie de un sistem de operare pentru a rula toate aceste aplicatii. Exact ca un PC sau un laptop. Cele mai uzitate sisteme de operare in zona mobila sunt Symbian (folosit pe telefoane Nokia si Sony Ericsson) si Microsoft Windows Mobile (intalnit pe HTC, spre exemplu). Mai mult, majoritatea telefoanelor inteligente au o capacitate de procesare asemanatoare cu a calculatoarelor de acum 9-10 ani.

Ca si calculatoarele, smartphone-urile si PDA-urile pot fi contaminate cu malware (virusi, spyware etc), pot primi spam si mesaje de tip phishing si pot fi usor tinta unor hackeri.

Totusi cel mai mare pericol nu este virusarea unor astfel de terminale ci pierderea sau furtul lor. Putini posesori realizeaza ca au in buzunar nu un telefon mobil ci un minuscul computer de pe care pot fi accesate date confidentiale, cu caracter personal sau de business.

Firmele care au o flota numeroasa de telefoane inteligente si PDA-uri trebuie sa ia in calcul si aceste amenintari atunci cand gandesc politica de securitate IT. Dupa cum indica specialistii de la Trend Micro citand ca sursa The Wall Street Journal , multe departamente IT au interzis deja utilizarea iPhone-urilor pentru a accesa reteaua companiei, aceste telefoane nefiind compatibile cu multe dintre aplicatiile utilizate pe serverele corporate iar administratorii fiind in imposibilitatea de a aplica politicile de securitate corporate.

Mai mult decat atat, pierderea sau furtul de smartphone-uri sau PDA-uri aflate in flota unei companii poate compromite ireversibil situatia companiei prin pierderi de date. Tot specialistii de la Trend Micro avertizeaza ca, in scurt timp, scurgerile de informatii nu vor fi singurul risc major la care se expun utilizatorii de telefoane inteligente. Acestea ar putea deveni tinta preferata a autorilor de virusi si de alte tipuri de malware dar si a hackerilor. Companiile vor pierde bani din cauza scurgerii de informatii, a intreruperii comunicarii in reteaua proprie, a infectarilor cu virusi, a scaderii productivitatii angajatilor dar si din cauza operatiunilor de dezinfectare necesare dupa un incident care a afectat infrastructura IT a firmei.

Cu un smartphone in buzunar, nici consumatorul de rand nu trebuie sa se simta ferit de toate aceste riscuri putand suferi si el, alaturi de utilizatorul corporatist, pierderi cauzate de furtul de informatii personale sau de imposibilitatea de a mai folosi telefonul ori PDA-ul hackerit.


Despre autor:

Sursa: Gecadnet.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.