IT&C 12 Aprilie 2008 01:49
In cursa pentru marirea puterii de calcul, cercetatorii din domeniul supercomputerelor se preocupa de alinierea impresionantelor masini la standarde ecologice si de gasirea unor tehnologii alternative in domeniu.
Supercomputerele trebuie sa se alinieze tendintei “verzi”, tot mai accentuate in industria IT. In acest sens, supercomputerul Power 575, echipat cu cel mai nou microprocesor de la IBM, POWER6, foloseste placi de cupru racite cu apa, situate deasupra fiecarui microprocesor, pentru a indeparta caldura de pe electro­nice, fiind botezat Hydro-Cluste­r-ul. In felul acesta, necesarul unitatilor de racire este mai mic cu 80% si se reduce consumul de energie cu 40%. Cercetatorii IBM estimeaza ca sistemele de racire bazate pe apa pot fi de pina la 4.000 de ori mai eficiente decit cele care se folosesc de aer. Pe lista din noiembrie anul trecut, cel mai rapid supercompu­ter din lume este Blue Gene/L, al IBM, cu o viteza de 478,2 Tflopsi, unde o viteza de un TeraFlop in­seam­na executarea a 1.000 de mi­liarde de operatii pe secunda.

UTILIZARE. Supercompute­rele sint cel mai des folosite in cer­cetari din domeniul medicinei, al mo­delarii moleculare, pentru pre­dictii climatice sau simulari fizice complexe. Este si cazul unui supercomputer care va fi instalat in Universitatea din Tennessee si va “primi” sarcini in domeniul medicinei si al problemelor de mediu. Computerul va fi capabil de 1 trili­on de operatii pe secunda, costurile implicate fiind de 30 de milioane de dolari pentru partea de hardware si 35 de milioane pentru operarea sistemului pe parcursul urmatorilor cinci ani.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.