IT&C 5 Aprilie 2008 04:26
Specialistii in interactiunea dintre om si calculator recunosc nevoia unei mai mari concentrari asupra modului in care evolutia tehnologica poate avea un impact pozitiv asupra oamenilor.

Specialistii in IT analizeaza felul in care dezvoltarea tehnologiei poate pune mai bine in valoare umane in urmatorii 12 ani. Concluziile lor sunt prezentate in cadrul unui raport care detaliaza rezultatele unei conferinte organizate de Microsoft, eveniment la care au participat peste 45 de specialisti in interactiunea dintre om si compu­ter.

Raportul exploreaza noile tehnologii si examineaza potentialul lor impact asupra comportamentului uman, purtand titlul “Fiind Uman: interactiunea om-computer in anul 2020”. Pana in anul 2020, computerele vor putea sa anticipeze ce vor oamenii de la ele, lucru care va solicita crearea unor noi reguli in privinta relationarii dintre noi si masini. Granitele dintre computere si oameni vor deveni tot mai neclare in urmatorii ani, pe masura ce electronicele incep sa fie incorporate in tot felul de obiecte, imbracaminte si chiar in corpul uman.

Interactiunea dintre oameni si calculatoare nu va mai fi mediata de traditionalele tastaturi sau mouse-uri, ele urmand sa fie inlocuite cu dispozitive si interfete mult mai intuitive, de tipul touchscreen-urilor, a suprafetelor care recunosc amprentele sau a sistemelor de recunoastere a vocii. Nici hartia nu va scapa evolutiei tehnologice, devenind, cum altfel, digitala. Vor aparea in felul acesta revistele care se updateaza in timp real.

In acelasi timp, raportul compara folosirea pe scara larga a calculatorului aritmetic, care a fost facut responsabil pentru scaderea abilitatilor de calcul ale oamenilor, cu ceea ce s-ar putea intampla in conditiile in care computerele devin din ce in ce mai inteligente si preiau tot mai multe dintre respon­sa­bilitatile noastre.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.