IT&C 1 Aprilie 2008 01:23
Analistii spun ca economiile emergente vor sustine in urmatorii ani achizitii masive de echipamente si servicii tehnologice, ceea ce va duce la aprecierea actiunilor gigantilor din industrie.

Chiar daca economia mondiala trece printr-o perioada mai nefasta, companiile IT&C fac fata cu brio acestor vremuri. In timp ce o serie de industrii se confrunta cu vanzari slabe si somaj in crestere, cea a tehnologiei informatiei pare sa fi gasit cheia succesului.

In Indonezia, o persoana din o suta detine un calculator, si doar una la o mie are acces la o conexiune de internet in banda larga. Daca la internet nu stau chiar asa de bine, la telefonia mobila cifrele spun totul. Exista deja 63 de milioane de abonati GSM, adica aproape 30 % din cei 234 de milioane cat reprezinta populatia tarii.

Totusi, rata de crestere anuala a penetrarii telefoniei mobile este de 36% in Indonezia. Si asta inca nu e tot, pentru ca in India, tara in care 166 de milioane de oameni folosesc servicii de telefonie mobila, rata de crestere a fost de 84,5%. Aceste cifre sunt culese din anuarul "Accesul International la Internet", realizat de o echipa condusa de Imran Khan, analist la compania de consultanta financiara, JP Morgan.

Khan si echipa sa aduna date de luni intregi, sursa principala fiind statistica serviciului de securitate al Statelor Unite, CIA. Khan si echipa lui compara date statistice din diverse state, in functie de regiune de dezvoltare, PIB-ul pe cap de locuitor, gradul de acces la calculator si telefonie fixa sau mobila.

Tehnologia ieftina intra pe pietele emergente

In timp ce stam si ne miram cat de ieftina a ajuns tehnologia incat a patruns chiar si pe piete sarace precum Indonezia sau India, multi inclina sa creada ca principala piata pentru IT&C este cea din Statele Unite ale Americii.

La capitolul grad de penetrare al calculatoarelor americanii chiar sunt printre primii, pentru ca numai in Elvetia ii depaseste pentru ca peste 85% din populatie foloseste un calculator. In SUA, la fiecare 100 de locuitori, 80 au un calculator acasa ori la serviciu. Analistii considera ca in cazul in care restul lumii ar ajunge la valori precum cele din SUA sau Elvetia, tot ar ramane loc de crestere.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.