IT&C 9 Februarie 2008 00:04
Dupa efectuarea unor teste prin 2005-2006, autoritatile gandesc la un proiect de act normativ care sa permita furnizarea de servicii de comunicatii electronice prin intermediul liniilor electrice.
Comunicatii broadband prin liniile electrice sau PLC (Power Line Communications) nu reprezinta o noutate pentru Romania, avand in vedere ca am avut de-a face cu cateva proiecte-pilot in 2005 si in 2006: Electrica in Bucuresti si Ministerul Comunicatiilor in comuna Band (Mures). De atunci nu s-a mai auzit nimic despre alte proiecte de acest gen, publice sau private. Optiunea pentru PLC s-ar baza pe faptul ca se evita cablajul, deci costuri mai mici plus castigul estetic. Din punct de vedere tehnologic, vorbim despre furnizarea de largimi de banda partajate pana la 205 Mbps (maximul prezent, dar si in functie de echipamente), precum si acoperirea distantelor de la 300 pana la 600 de metri (retele de tensiune joasa) si de la 500 la 1.500 de metri (retele de tensiune medie). Aplicatiile PLC variaza de la citirea automata a contoarelor de electricitate, telefonie, internet pana la servicii "triple-play".

Schema este simpla: furnizorul de servicii internet aduce cablul de fibra optica pana la imobilul in cauza. Acolo foloseste un gateway achizitionat de la un producator PLC. Gateway-ul este conectat la reteaua electrica a imobilului, iar fiecare client trebuie sa foloseasca la priza un adaptor dedicat. Cablul UTP face legatura intre acest din urma echipament si computer.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.