Calculatoarele au in alcatuirea lor componente ce contin metale grele, care pun in pericol mediul inconjurator si sanatatea oamenilor.
Conform normelor actuale, prevazute de legislatia cu privire la protectia consumatorului, statul impune etichetarea produselor cu potential toxic, pentru a indica tipul si cantitatea elementelor considerate daunatoare sanatatii.

Un raport intocmit de organizatia ecologica Greenpeace sustine insa ca simpla etichetare nu este suficienta si militeaza pentru inlocuirea substantelor nocive care, deocamdata, intra in componenta diverselor piese ale celor mai multe tipuri de computere.

Directiva Comunitatii Europene cu privire la restrictionarea folosirii anumitor substante daunatoare pentru mediu, intrebuintate in fabricarea aparatelor electrice si electronice (abreviere-RoHS), care a intrat in vigoare anul trecut, cere limitarea utilizarii a sase metale grele, socotite periculoase, utilizate in procesul de productie.

Dintre acestea fac parte mercurul, cadmiul, bromul, iar valorile maxime admise ale concentratiilor acestora sunt stabilite prin directiva CE, in procente, pentru fiecare substanta catalogata ca fiind nociva. Producatorii sunt obligati sa foloseasca etichete care indica faptul ca produsele electrice si electronice sunt ecologice si nu contin plumb. Aceste etichete insa nu sunt conforme cu directiva europeana RoHS.

Laptopurile sunt toxice

Raportul Greenpeace a fost dat publicitatii cu foarte putin timp inainte de aparitia RoHS si a mentionat ca, in special, laptopurile pot fi toxice. In urma analizelor de laborator, specialistii desemnati de organizatia ecologica au constatat prezenta, peste limitele admise, in componentele externe si interne ale computerelor a mercurului, bromului, a policlorurii de vinil, cat si a altor substante chimice nocive care nu au fost mentionate pe lista RoHS.

Au fost depistati, desi in concentratii relative slabe, compusi ai bromului. PVC-ul se regaseste in 44% din cablurile interne si externe ale computerelor. Materialele plastice, desi nu reprezinta un pericol direct, ridica probleme in privinta gestionarii deseurilor.

In plus, folosirea materialelor plastice in anumite aplicatii necesita utilizarea aditivilor chimici care s-a dovedit cat sunt de toxici. Compusii halogeni, bromul si cromul, sunt si ei prezenti in circuitele calculatoarelor, iar toxicitatea lor este de netagaduit.

Metalele grele afecteaza creierul

Din cauza caldurii, care se degaja atunci cand un aparat electronic se afla in stare de functionare, compusii chimici se pot evapora si pot patrunde in organism. Metalele grele afecteaza in mod indiscutabil sanatatea oamenilor.

Plumbul este un metal greu care, odata inhalat sub forma de vapori sau ingerat in cantitati cat de mici, duce la afectiuni grave ale creierului sau ale sistemului nervos. Cuprul si compusii sai sunt, de asemenea, deosebit de toxici. Sunt suficiente 30 de grame sulfat de cupru ca sa omori un om. Vaporii de cadmiu sunt cancerigeni si deosebit de toxici pentru mediul inconjurator.

Nichelul este, de asemenea, cancerigen si provoaca alergii. Desi zincul este esential pentru sanatatea organismului, prea mult zinc poate fi fatal. Acest metal favorizeaza anorexia, induce malnutritia si suprima absorbtia altor oligoelemente vitale pentru organismul uman. Solutiile in care au fost degajati ioni liberi de zinc sunt foarte toxice pentru organismele vii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.