IT&C 2 Octombrie 2007 01:44
Piata autohtona de Enterprise Resource Planning este cu trei-patru ani in urma celei din Ungaria sau Cehia
Piata romaneasca de solutii Enterprise Resource Planning (ERP) si de servicii aferente va atinge, in 2010, valoarea de 230 milioane de euro, ca urmare a unor cresteri medii anuale de peste 20%, se arata intr-un studiu realizat de compania de consultanta Pierre Audoin Consultants (PAC).
In ceea ce priveste maturitatea pietei ERP, tari mai mici, precum Ungaria, Cehia sau Slovacia, sunt cu mult inaintea Romaniei. Conform raportului SITSI (Software and IT Services Industry), Romania este cu trei-patru ani in urma statelor mentionate mai sus. Pentru anul 2005, consultantii PAC au evaluat piata romaneasca de ERP la 87 milioane de euro, din care produsele soft si serviciile aferente au avut ponderi aproximativ egale.
Aceasta structura a pietei arata inca o data imaturitatea pietei romanesti si dificultatea cu care serviciile informatice sunt acceptate de numerosi clienti. Pentru 2010 este previzionat un volum al pietei autohtone de peste 230 milioane de euro, asta ca urmare a unor cresteri medii de peste 20% pe an.
In Romania, o cerere adevarata pentru solutii ERP s-a observat abia dupa anul 2000, cand economia si-a mai revenit, iar statul a inceput privatizarea unor fabrici importante.
In acelasi timp, reorganizarea si liberalizarea in sectoarele de utilitati si telecomunicatii, dar si un control mai bun al operatiunilor financiare au avut un impact foarte puternic asupra mediului competitional. Asa ca firmele au aratat un interes crescut pentru cunoastere si planificare, folosite mai bine in utilizarea mult mai buna a resurselor interne si externe.

Erpistii mici incearca sa-i rastoarne pe cei mari
Raportul licente/servicii este, in general, egal pentru proiectele de sub 500.000 de euro si creste pentru proiectele mari. La cele care includ solutii locale si cele vandute micilor companii detinute de stat nu exista practic nicio regula. Asta pentru ca lipseste un model standard, furnizorii sunt foarte flexibili, iar notiunea de "proiect cu pret fix" este ceva obisnuit.
In ceea ce priveste locatia clientilor, cea mai mare parte a contractelor se semneaza, inca, in Bucuresti. Companiile locale de soft acopera piata firmelor medii si mici, oferind produse mai ieftine si mai rapid de implementat, ceea ce le face mai atractive pentru segmentul mediu al pietei, unde bugetele IT sunt relativ limitate. Marile proiecte din industrie si utilitati au condus la o concentrare ridicata a veniturilor din software si servicii ERP in cele doua sectoare.
Cele doua reprezinta peste 60% din piata, cu volume de 23,7 milioane de euro pentru industrie si 27,1 milioane pentru utilitati. Alte doua sectoare, comert si servicii, au avut o crestere semnificativa, in 2005, cu aproape 40% fata de anul precedent, urmand ca pondere industria si utilitatile. Dupa o crestere medie asteptata de 22% in timpul perioadei prognozate, in 2010 afacerile medii vor genera aproximativ 35% din veniturile din produse software ERP.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.