IT&C 2 Octombrie 2007 01:26
The Software Freedom Law Center a introdus prima actiune in justitie din istoria SUA care are ca obiect incalcarea ideii de „software liber“

Primul proces deschis in Statele Unite pentru a aplica prevederile unei licente publice generale (cunoscuta ca GPL - General Public License) ar putea aduce o ploaie de cereri similare in instantele americane. Este pasul pe care il asteapta de ani buni un segment important al industriei cunoscute pana acum ca „open source“. Si, daca sunteti de parere ca vestile sunt importante pentru o comunitate minuscula de programatori, trebuie sa aflati ca lucrurile nu stau tocmai asa.
Oestimare recenta a companiei Gartner afirma faptul ca, pana in 2011, aproximativ 80% din programele software existente in piata vor contine componente open source, pentru care, in mare parte, responsabila de protejarea drepturilor autorilor este licenta GPL. In realitate, multe dintre platformele de management al continutului unor website-uri, o mare parte din bazele de date online, precum si o serie larga de aplicatii desktop au inglobate componente open source. Prin urmare, daca atunci cand ati dezvoltat o aplicatie ati inglobat componente externe, incercati sa aflati regimul sub care au fost licentiate acestea. Daca este vorba de o licenta GPL, atunci probabil ca veti gasi interesante amanuntele de mai jos.

Ce este GPL?
Clauzele licentei GPL au fost redactate initial de Richard Stallman in 1989. Licenta trebuia sa fie folosita de programele dezvoltate sub umbrela asociatiei Free Software Foundation. Ulterior, la miscarea de „software liber“ au aderat din ce in ce mai multi programatori, care si-au plasat creatiile sub protectia acestei licente. De-a lungul timpului, licenta GPL a cunoscut mai multe imbunatatiri.
A doua versiune a licentei a fost astfel dezvoltata in iunie 1991, pentru ca in iunie 2007 sa fie oferita publicului cea mai recenta dintre versiunile licentei, dupa mai bine de doi ani in care clauzele acesteia au fost discutate public.

Germania creeaza un precedent
Odata cu dezvoltarea comunitatii de programatori care folosesc licenta GPL pentru a-si proteja creatiile, a aparut si problema sanctionarii celor care nu respecta clauzele impuse de licenta. De-a lungul timpului au existat mai multe incercari de solutionare in instanta a unor divergente aparute intre autorii de programe software si unele companii care au folosit aceste creatii pentru a dezvolta propriile seturi de produse informatice. Dintre aceste procese, cel mai interesant s-a desfasurat la finalul anului 2006 in Germania. La 6 septembrie 2006, proiectul gpl-violations.org a castigat un litigiu in fata companiei D-Link Germany GmbH, referitor la incalcarea dreptului de autor cu privire la folo-sirea unor parti ale sistemului de operare Linux. Decizia a oferit astfel un prim precedent judiciar prin care se stabileste fara echivoc faptul ca prevederile licentei GPL sunt valide si ca pot fi puse in aplicare prin intermediul instantei de judecata.
In SUA insa, majoritatea litigiilor care aveau ca obiect incalcarea prevederilor GPL se finalizasera inainte de inceperea propriu-zisa a unui proces. Situatia pare a fi incetat saptamana trecuta, cand SUA au avut parte de o premiera. The Software Freedom Law Center, organism juridic creat sa protejeze ideea de software liber, a anuntat faptul ca a introdus prima actiune din istoria SUA care are ca obiect o incalcare a dreptului de autor statuat de GPL.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.