Daca acum 30 de ani, ambitiile explorarii spatiului extraterestru erau apanajul celor doua mari puteri mondiale, SUA si fosta URSS, in prezent, tari asiatice precum Japonia, China sau India au proiecte de explorare a Lunii sau a lui Marte
Mai mult, companiile private sunt provocate la intrecere de gigantul internetului, Google, care a pus la bataie premii de 30 milioane USD pentru robotii care ajung pe Luna in urmatorii cinci ani.
Competitia de lansare a robotilor catre Luna este organizata de Google si Fundatia X-Prize, din Santa Monica (California). Concurentii au la dispozitie cinci ani pentru realizarea misiunii, termenul-limita fiind sfarsitul lui 2012.
Premiul cel mare, de 20 milioane USD, va fi acordat firmei private al carei rover reuseste sa aselenizeze primul si sa duca la indeplinire o serie de obiective. Acestea includ parcurgerea a cel putin 500 de metri pe suprafata Lunii si culegerea unui set special de imagini si date.
Un alt premiu, de 5 milioane USD, va fi acordat celei de-a doua firme care reuseste sa plaseze un rover pe Luna, cu conditia ca robotul sa circule si sa inregistreze cateva imagini. Alte 5 milioane USD vor fi acordate drept bonusuri daca roverele indeplinesc si alte sarcini, cum ar fi avansarea pe distante mai mari, fotografierea unor fragmente ramase in urma misiunii Apollo, gasirea de apa sau gheata si „supravietuirea" in climatul inghetat al Lunii.
Explorare a Cosmosului cu bugete modeste
Reprezentantii „Google X-Prize" au declarat ca initiativa are rolul de a stimula proiectele de explorare spatiala de mici dimensiuni si cu bugete modeste. Roverele inscrise in cursa trebuie sa fie echipate cu camere video de mare acuratete si cu camere foto.
„Suntem siguri ca echipe din intreaga lume vor ajuta la dezvoltarea roboticii si a tehnologiei prezentei virtuale, ceea ce va reduce dramatic costurile explorarii spatiale", a declarat dr Peter Diamandis, presedintele Fundatiei „X-Prize".
Premiul este la dispozitia competitorilor pana la sfarsitul anului 2012. Daca nimeni nu reuseste performanta in acest termen, o suma mai mica, de numai 15 milioane USD, va ramane in joc pana in 2014.
Specialistii afirma ca trimiterea oricarui tip de dispozitiv pe Luna ar necesita, in mod normal, suportul financiar al unei agentii spatiale nationale sau internationale.
Este al treilea concurs organizat de X-Prize. Primul, cu un premiu de 10 milioane USD, a fost castigat in octombrie 2005, dupa ce aeronava „SpaceShipOne" a urcat la o altitudine de 100 km de doua ori in decurs de sapte luni. Al doilea concurs „X-Prize" a fost lansat in octombrie 2006, tot cu un premiu de 10 milioane USD, in domeniul genomicii. Castigatoare va fi prima echipa de cercetare privata care va clasifica 100 de genomi umani in 10 zile.
Universitatea „Carnegie-Mellon" accepta provocarea
Universitatea „Carnegie Mellon" din Pittsburgh (Pennsylvania) este prima institutie privata care a acceptat provocarea de a trimite un rover pe Luna. Seful grupului care va realiza proiectul este profesorul William Whittaker. Echipa sa va include studenti, cercetatori, voluntari, investitori, institutii de cercetare, companii si alti specialisti din afara universitatii.
Whittaker, care este si directorul Centrului de Robotica de Teren al institutiei, a declarat ca echipa va trebui sa proiecteze un robot suficient de mare pentru a face fata terenului de pe Luna, dar suficient de usor pentru a putea fi lansat de pe Pamant si pentru a aseleniza.
„Orice kilogram in plus inseamna un mare efort in cursul lansarii", a declarat unul dintre membrii echipei, John Thornton, absolvent de inginerie mecanica. Thornton a explicat ca unul din primii pasi ai proiectului este decizia privind masa roverului.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.